Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kosmonauti slavnostně otevřeli expozici Říše mlhovin

Ruský kosmonaut Sergej V. Avdějev a a jeho americký kolega John-David F. Bartoe otevřeli ve středu ve Hvězdárně a planetáriu Brno novou expozici. Má název Říše mlhovin a je vytvořena z několika desítek snímků kosmických objektů nasvícených unikátní technologií.

"Přišel jsem na tuto výstavu a získal jsem úplně nové zážitky a dojmy,“ uvedl sovětský a ruský kosmonaut Avdějev, který v kosmické lodi ve vesmíru prožil 747 dní a 14 hodin. „Je to určitá analogie s pobytem ve vesmíru, kde člověk začne vnímat jiným způsobem prostor na Zemi, kde dosud žil,“ dodal Avdějev, který je mimo jiné držitelem titulu „druhý nejdelší kosmický let v historii" výkonem 379 dní 15 hodin. Kromě tří kosmických letů má za sebou také deset výstupů do otevřeného prostoru ve skafandru v celkové době 42 hodin. Celkem strávil ve vesmíru 747 dní a 14 hodin.

„Když jsem se poprvé podíval z okna vesmírné lodi na Zemi, neviděl jsem žádné hranice mezi jednotlivými státy a uvědomil jsem si, že tyto předěly jsou uměle vytvořené člověkem,“ dodal při návštěvě expozice jeho americký kolega Bartoe.

V roce 1985 absolvoval Bartoe jeden z nejdramatičtějších startů v historii raketoplánů. Kvůli výpadku jednoho ze tří hlavních kyslíko-vodíkových motorů v čase 5 minut a 45 sekund po startu (normálně se celá trojice vypíná 8 minut 30 sekund po startu) musel raketoplán Challenger STS-51F dosáhnout oběžné dráhy jen s dvojicí fungujících motorů (které pracovaly o 49 sekund déle, než se plánovalo). Šlo o jediný manévr nouzového navedení na oběžnou dráhu v historii raketoplánů.

Avdějev a Bartoe do Brna přijeli na pár hodin z Vídně, kde je na programu kongres Asociace účastníků kosmických letů. Ta sdružuje 375 kosmonautů z 35 států světa. Od roku 1985 organizuje mezinárodní srazy, které jsou kombinací technických i vědeckých přednášek, stejně jako kulturních aktivit. Díky mimořádné popularitě se snaží také nadchnout pozemšťany k zájmu o kosmický výzkum. Proto se vždy uprostřed kongresu koná tzv. Komunitní den, během kterého se kosmonauti rozjedou na „spanilé výpravy" po hostujícím státu.

"Již 29. kongres se letos koná v prvním říjnovém týdnu v rakouské Vídni. Díky našim přátelským vztahům s rakouským kosmonautem Franz Viehböckem a osobnímu pozvání primátorem Petra Vokřála udělali organizátoři výjimku a několik kosmonautů pošlou na návštěvu města Brna. Jedná se o jedinou takovou návštěvu mimo Rakousko," vysvětloval před příjezdem kosmonautů ředitel Hvězdárny a planetária Brno Jiří Dušek.

Zdroj: MMB, Tisková zpráva

Martin Šeda

Štítky kosmonaut, John-David F. Bartoe, Hvězdárna a planetárium Brno, vesmír, historie, kosmický let, Země, Vídeň, Brno, Challenger

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kosmonauti slavnostně otevřeli expozici Říše mlhovin  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.