Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Povodí Moravy opraví korunu hráze Vranovské přehrady za padesát osm milionů

Povodí Moravy dnes zahájilo rekonstrukci koruny hráze Vranovské přehrady na Znojemsku. Opravy vyjdou na zhruba 58 milionů korun. Potrvají více než dva roky a dotknou se dvou letních sezon, uvedl mluvčí státního podniku Petr Chmelař.

Oprava hráze je nutná kvůli nevyhovujícímu technickému stavu, špatně jsou na tom především konstrukce přemostění přelivů. Rekonstruovat se však budou i mostní opěry, mostní závěry i zábradlí na obou stranách hráze. Oprava čeká také betonové plochy pod jeřábovou dráhou i osvětlení na koruně. Stavbaři zároveň odstraní a zpětně položí vozovku včetně izolací.

Po celou dobu stavby bude koruna hráze pro veřejnost uzavřena, počítá se ale s náhradní dopravou pro pěší a turisty formou přívozu. Náhradní přístaviště začne fungovat v lokalitě Skalka a zajišťovat bude spojení levého a pravého břehu nádrže.

"Celou akci Povodí Moravy naplánovalo tak, aby zasáhla pouze dvě letní rekreační sezony. Práce proto začínají na podzim 2016 a skončí na jaře 2019," uvedl Chmelař.

Vodní nádrž Vranov leží na Dyji a patří k nejstarším vodním dílům v povodí. Její plocha je zhruba 760 hektarů, což je třikrát více, než má Brněnská přehrada. Hráz je betonová gravitační, v koruně má délku 290 metrů, šířku sedm a výšku 47 metrů nad terénem. Celkový objem nádrže přesahuje 133 milionů metrů krychlových. Vranovská přehrada patří k vyhledávaným rekreačním lokalitám.

Zdroj: ČTK
   

Štítky Povodí Moravy (státní podnik), Vodní nádrž Vranov, okres Znojmo, Dyje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Povodí Moravy opraví korunu hráze Vranovské přehrady za padesát osm milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.