Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Ombudsmanku za dva a půl roku požádalo o pomoc přes sedm tisíc seniorů

Na veřejnou ochránkyni práv Annu Šabatovou se za posledního 2,5 roku obrátilo s žádostí o pomoc 7310 lidí ve věku nad 60 let. Polovina stížností se týkala důchodů, řeší také problémy s exekucí. Podněty seniorů tvoří třetinu z celkového počtu stížností, kterými se ombudsmanka dosud zabývala.

Ve stížnostech seniorů ohledně důchodů se jedná nejčastěji o starobní důchody, a to nejen české, ale i se zahraniční účastí u seniorů, kteří část života pracovali v cizině. Dále se stížnosti týkají hornických či invalidních důchodů.

"Většinu podnětů seniorů se nám daří úspěšně řešit. Především v důchodových otázkách, pokud zjistíme pochybení, obvykle dosáhneme pro stěžovatele i rychlé nápravy," uvedla Šabatová. Neznamená to podle ní vždy stotisícové doplatky, ale pro řadu seniorů představuje i zvýšení důchodu třeba jen o 500 korun významné zlepšení situace.

Druhou největší oblastí, kde se senioři dlouhodobě potýkají s problémy, jsou podle Hrazdílkové exekuce. Úřad ohledně tohoto dostal 355 podnětů. "Neustále se opakují případy seniorů, jejichž zoufalou životní situaci nezpůsobila nezodpovědnost ale spíš neznalost, neschopnost odmítnout či podlehnutí nátlaku obchodníků na uzavření nevýhodných kupních smluv," uvedla ombudsmanka. Jak doplnila, sama v těchto věcech seniorům nemůže nijak pomoci, protože její působnost se na tyto situace nevztahuje.

Značná část stížností podle mluvčí souvisí také s bydlením. Senioři, zejména osamělí, mají potíže finančně zvládnout bydlení a náklady na domácnost. Mnoho podnětů se týká i nákladů na energie. Podle ochránkyně se v této oblasti výrazně projevuje dlouhodobá absence sociálního bydlení, které by umožnilo seniorům žít i ve vyšším věku samostatně.

Zdroj: ČTK

Štítky starobní důchod, Anna Šabatová, bydlení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ombudsmanku za dva a půl roku požádalo o pomoc přes sedm tisíc seniorů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.