Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Lednici začal včera první ročník nového hudebního festivalu

Koncertem houslového virtuosa Václava Hudečka začal včera v lednické jízdárně první ročník nového Lednicko-Valtického hudebního festivalu. Jeho zakladatelem je místní rodák a houslista Jiří Partyka. Festivalem chce oživit kulturní dění na Břeclavsku. Koncert byl už dopředu vyprodaný.

"Hlavní myšlenkou festivalu je spoluvytváření kvalitního prostředí veřejného prostoru pro obyvatele a návštěvníky jižní Moravy. Chceme navázat na koncept koncertů v období loveckých sezon, kdy si Liechtensteinové zvali na své panství hudební soubory z Brna a Vídně," uvedl Partyka. Partyka sám na prvním ročníku festivalu nevystupuje.

Hudečka dnes doprovázel komorní orchestr Vivaldi Collegium Prague. Zazpívala s ním i sopranistka Michaela Gemrotová, jejíž doménou je repertoár klasického operního žánru, ale nebrání se ani žánrům lehčím.

Ztvárnila již několik titulních rolí na scéně Národního divadla v Praze, v muzikálu Fantom opery vystupuje v hlavní roli Christine Daaé, aktuálně na prknech divadla Broadway zpívá hlavní roli Angeliky.

Festival letos hostí lednická a valtická jízdárna. Komplex lednických jízdáren je nejstarší původní dochovanou částí zámeckého areálu. Zámecká jízdárna Valtice se po čerstvě ukončené rekonstrukci pyšní podlahou navrácenou do podoby, jakou měla v 18. století. Oba zámecké areály v minulosti patřily rodu Liechtensteinů.

Zdroj: ČTK

Štítky Lednice, hudební festival, jízdárna, Václav Hudeček, okres Břeclav, Lichtenštejnové, Michaela Štiková, Christine Daaé, Vídeň, Národní divadlo v Praze, Brno, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Lednici začal včera první ročník nového hudebního festivalu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.