Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Archeologové se chystají na výzkum areálu bývalé Vlněny

Archeologové zahájí na podzim po demolici většiny budov průzkum areálu bývalé brněnské Vlněny. Očekávají, že tam najdou stopy osídlení z doby bronzové nebo osmého a devátého století, s nimiž už se setkali v okolí. sdělil to David Merty z brněnské Archaie, který bude průzkum provádět.

Podle něj nelze přesně odhadovat, co se podaří v areálu Vlněny najít. "Může tam být něco, co nás překvapí, je to velké území. V období před středověkem bylo drobné osídlení na ostrůvcích vodních toků běžné a výhodné, pro středověk pak už ne," uvedl Merta s tím, že se archeologové budou pohybovat v ještě neprobádaném místě. Průzkum začne sondami, pak se odborníci rozhodnou, kde má smysl kopat podrobně. Pracovat začnou na podzim. Podle nálezů se výzkum protáhne do příštího roku, nebo jej archeologové uzavřou ještě letos.

Areál bývalé Vlněny vlastní developer CTP. Letos v létě začal s demolicí většiny budov. Místo nich postaví moderní komplex administrativních budov. Revitalizace areálu má trvat deset až 12 let a kancelářské budovy se budou
stavět podle poptávky trhu.

Areál vznikal postupně. Původně šlo o několik menších textilních podniků, které srůstaly do jednoho komplexu, známého jako Vlněna. Zabírá plochu mezi ulicemi Dornych, Přízova a Mlýnská, areálem protéká potok Ponávka. K zemi půjdou postupně všechny budovy vyjma Bochnerova paláce a jedné další. Až do roku 1941 patřila továrna židovské rodině Stiassni. Po válce podnik nadále fungoval ve znárodněném průmyslu, výroba skončila v roce 1997 a od té doby areál chátrá.

Zdroj: ČTK

Štítky CTP

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Archeologové se chystají na výzkum areálu bývalé Vlněny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.