Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Brno chce koupit garáže, jež brání výstavbě fotbalového stadionu

Brno chce ukončit soudní spory o podzemní garáže soukromého majitele, které stojí na městských pozemcích vyčleněných pro stavbu nového fotbalového stadionu za Lužánkami. Objekt chce koupit a vybudovat v něm místa pro parkování. Město proto odešle majiteli budovy dopis s návrhem na zpracování znaleckého posudku na stanovení ceny, řekl dnes novinářům primátor Brna Petr Vokřál (ANO). Pokud se problém vyřeší, nebude podle něj nic bránit stavbě stadionu. Ten má vzniknout za dvě miliardy korun v místě zchátralého a nepoužívaného stadionu za Lužánkami.

Podle Vokřála mělo město v minulosti snahy objekt odkoupit, ale nikdy se s vlastníkem nedohodlo. "My to chceme vypořádat. Narovnání vlastnických vztahů je posledním krokem k zahájení stavby," uvedl Vokřál. Město navrhuje
jako zpracovatele posudku Vysoké učení technické v Brně, které považuje za objektivní a nezávislé. O částce na odkup garáží však Vokřál neřekl nic bližšího.

Podle primátora optimistická varianta počítá s tím, že by první práce na stadionu mohly začít v roce 2018 a skončit by se mohlo v roce 2020. Část peněz by dalo město, část stát a fotbalová asociace, město se ale bude snažit získat peníze i od Jihomoravského kraje a také z Evropské unie například na parkoviště nebo infrastrukturu. V místě by v budoucnu mělo být podle původních odhadů až 1500 parkovacích míst.

Radní Brna dnes zároveň schválili pokyn společnosti Brněnské komunikace, která má projekt na starosti, aby pokračovala v dalších přípravách. "Dohodli jsme se, jaké bude vnitřní uspořádání stadionu tak, aby mohla být dokončena projektová dokumentace pro územní rozhodnutí," doplnil Vokřál.

Stadion, kde v minulosti získala Zbrojovka Brno svůj jediný fotbalový titul, chátrá od počátku tisíciletí. Nová aréna má mít kapacitu přes 23.000 diváků s možností rozšíření na 33.000 míst. Oživení zarostlého areálu přinesla na konci loňského června rozlučka s kariérou fotbalisty Petra Švancary, na kterou přišlo kolem 35.000 lidí. Ještě před ní ale Švancara spolu s dobrovolníky stadion svépomocí zvelebili.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, Petr Vokřál, Lužánky, ANO 2011, Petr Švancara, Vysoké učení technické v Brně, Evropská unie, FC Zbrojovka Brno, Brněnské komunikace a.s., fotbalový stadion

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno chce koupit garáže, jež brání výstavbě fotbalového stadionu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.