Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kvalifikovaný instalatér nedostatkovým zbožím - kdo připojí kotle u kotlíkové dotace?

Jihomoravský kraj v rámci takzvané kotlíkové dotace letos rozdělí mezi žadatele až 80 milionů korun. V první výzvě, kterou vypsal z kraje letošního roku, chce obměnit kotle na tuhá paliva minimálně u 900 domácností. Žadatelé o dotaci však musí dokončit instalaci kotle do 31. října tohoto roku. „Řada domácností odkládá instalaci kotle až na poslední chvíli. V Jihomoravském kraji předpokládáme do začátku topné sezóny prodej minimálně 300 kotlů,“ říká Radim Klacek ze společnosti Gienger, předního prodejce techniky pro zařízení budov.

Jednou z podmínek pro získání až 85 procent nákladů na obměnu kotle na tuhá paliva je instalace kotle certifikovaným instalatérem. Ne tedy každý řemeslník může žadatelům kotlíkové dotace kotel připojit. „Naše asociace poskytla za poslední rok školení přibližně 850 žadatelům, což je zhruba polovina certifikovaných instalatérů v České republice,“ říká Lucie Bělocká z Asociace podniků topenářské techniky. Podrobný přehled instalatérů podle krajů naleznete na stránkách asociace, celkový přehled pak na webu Ministerstva životního prostředí.

Kvalifikovaný topenář - nedostatkové zboží?

„Majitelům kotlů na tuhá paliva v Jihomoravském kraji se teď bohužel sešly dvě legislativní opatření. Jak termín dokončení instalace nových kotlů u kotlíkové dotace, tak zákonná povinnost mít od nového roku platnou revizi kotle,“ říká Tomáš Holeček ze společnosti AZ Pokorny, odborník na potrubní systémy. Podle Karla Černého, odborného technika, je v České republice téměř půl milionu domů, které by měly tuto revizi podstoupit. Pokud revizní technik zjistí závadu na kotli nebo potrubí, nařídí nápravu stavu. „Ke všem těmto činnostem potřebujete kvalifikovaného topenáře. Vzhledem k tomu, že veškeré úpravy na kotli je nutné dělat nejlépe před začátkem topné sezóny, pokud se kotel ještě nepoužívá, je za minutu dvanáct sjednat si kvalifikovaného topenáře,“ doplňuje Holeček.

Nové technologie zkracují čas

Pro instalatéra je podstatný čas, který stráví nad instalací kotle. Pro připojení kotle máte na výběr ze dvou materiálů, mědi a nerezového vlnovce. Měď je klasický materiál, který používají topenáři už řadu let. Při použití měděných trubek nešetřete na kvalifikovaném a precizním instalatérovi. Trubky se napojují řadou tvarovek, například kolínky, které je nutné pájet. „Pokud není svár proveden správně, máte zaděláno na budoucí problém. Tímto místem vám za čas zaručeně poteče voda. Nejhorší situace může nastat, pokud je nekvalitně provedený spoj zabudovaný ve zdivu,“ upozorňuje instalatér Jan Neužil.

Druhou možností je použití nerezového vlnovce flexira. V podstatě jde o trubku z chirurgické oceli upravenou speciální technologií tak, aby šla jednoduše ohnout rukou, ale zároveň držela tvar. Svařit jedno kolínko u mědi trvá přibližně 15 minut. Tím, že instalatér trubku z nerezového vlnovce jednoduše ohne a nemusí spoje pájet, potřebuje na zapojení kotle polovinu času. Absencí pájeného spoje se zároveň vyhnete riziku možného prasknutí trubky v ohybu.  Nerezový vlnovec je materiál, který se běžně používá pro bezpečnostní přípoje plynu. „Z dlouhodobého hlediska jde vůbec o nejbezpečnější způsob připojení kotle,“ doplňuje Neužil.

Pravidla pro čerpání dotace

Na koupi a zprovoznění nového kotle můžete získat až 85 procent z maximální částky 150 tisíc korun, které jsou určeny na výměnu starého kotle na pevná paliva za ekologičtější tepelný zdroj. Kotlíková dotace čerpá finanční prostředky ze zdrojů Evropské unie, konkrétně z Operačního programu Životní prostředí, jehož hlavním cílem je zlepšit životní prostředí na území České Republiky a snížit spotřebu tuhých paliv. Cílem dotačního programu je do roku 2020 vyměnit minimálně 80 tisíc kotlů v celé České republice.

Denisa Ranochová

Štítky dotace, instalatér, Jihomoravský kraj, instalace, Česko, GIENGER, Tomáš Holeček, Evropská unie, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Karel Černý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvalifikovaný instalatér nedostatkovým zbožím - kdo připojí kotle u kotlíkové dotace?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.