Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na jihu Moravy přibylo za týden jen dvanáct nemocných žloutenkou, nejméně za poslední týdny

V Jihomoravském kraji přibylo za poslední týden jen 12 nakažených žloutenkou, což je nejméně za několik posledních týdnů. Prohlásila to ředitelka protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek. Podle ní však nelze dělat závěry o tom, že by nemoc ustupovala. Od začátku roku zaregistrovali hygienici 270 nakažených, nejvíce jich je v Brně.

Zvýšený počet začali hygienici evidovat v období prázdnin, kdy nejprve za týden přibývalo kolem 15 až 20 nemocných, později týdenní počet překročil hranici 20. "Nyní jsme zaznamenali nejmenší nárůst za poslední dobu, ale nelze z toho dělat žádné závěry. Zatím se neodvažujeme říct, zda je to na ústupu, bereme to spíš jako mírný výkyv," uvedla Ciupek.

Nejvíce nakažených je ve věkové skupině od 20 do 44 let, avšak nákaza postihla všechny věkové kategorie. Mezi nemocnými je i několik dětí, nikde se však neobjevilo více nakažených dětí na jednom místě. Hygienici proto nemuseli vyhlašovat pro školy žádná opatření. Dosud hygienici provedli protiepidemická opatření včetně ochranného očkování zabraňujícímu rozvoji nemoci u více než 1500 osob, které byly v přímém kontaktu s nemocnými.

Na lidi, kteří se dostali do kontaktu s nemocnými, dohlíží lékař a epidemiolog po dobu 50 dnů. "Jsou vyloučení z aktivit, které by mohly ohrozit zdraví dalších osob. Například je to práce v potravinářství, lázeňství a podobně," poznamenala epidemioložka.

Hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová už dříve řekla, že mají hygienici celou situaci pod kontrolou. Podle ní byly v minulosti problémy mnohem větší, když například v roce 1979 bylo v celé zemi 32.000 nemocných. Nyní jich je přes 500.

Virus se vylučuje stolicí a dostává se do těla ústy, především konzumací potravin nemytýma rukama. Hygienici proto nabádají veřejnost k umývání rukou teplou vodou a mýdlem po každém použití toalety a před každým jídlem.
Mezi příznaky nemoci patří zvýšená teplota, bolest svalů a kloubů, nevolnost a zežloutnutí očního bělma a kůže.

Brno, kde je nejvíce nemocných, zareagovalo na situaci tak, že nechalo naočkovat sociální pracovníky magistrátu a část strážníků. Chystá očkování i pro sociální pracovníky nestátního sektoru a pro lidi bez domova. Zaměstnance naočkuje i jihomoravská záchranka.

Zdroj: ČTK

Štítky Jihomoravský kraj, nemoc, Morava, Brno, Krajská hygienická stanice, Eva Gottvaldová, Česko, žloutenka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Moravy přibylo za týden jen dvanáct nemocných žloutenkou, nejméně za poslední týdny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.