Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hlavní nádraží ožilo dnem bez aut

Při příležitosti Mezinárodního dne bez aut se dnes v před brněnským hlavním nádražím uskutečnil happening, v jehož rámci se uzavřela ulice Nádražní a na místech, kudy běžně projíždějí či parkují vozidla, jsou auta nahrazena přívětivým posezením v odpočinkových zónách. Návštěvník taktéž ocení občerstvení a informační koutky s výstavami prezentujícími možné budoucí podoby veřejného prostora Brna.

Iniciátoři z platformy Živé město chtějí lidem tímto způsobem nabídnout možnost zažít přednádražní prostor příjemnějším způsobem než doposud a představit vize a řešení týkající se této exponované lokace. Akce není namířena kriticky vůči automobilové dopravě, záměrem jednodenní úpravy a prezentovaných návrhů je maximální zklidnění a zpříjemnění prostoru.

„Náš záměr je inspirován koncepty typu Smart City nebo projekty studia Gehl Architects, které prostřednictvím podobných intervencí proměnily významné tepny v centru New Yorku. Získaný prostor byl využit pro chodce a restaurační podniky. Po čase se navíc ukázalo, že spokojenost s jeho řešením byla u místních obyvatel tak vysoká, že se za jasného souhlasu veřejnosti stalo řešením trvalým,” komentuje pilotní projekt v Brně koordinátorka platformy Veronika Staňková. „Tento happening je tak první a zásadní příležitostí jak lidem ukázat, že místo, které dosud vnímali spíše negativně, se může jednoduše stát kvalitním veřejným prostorem, který se vrací ke svému původnímu účelu – životu lidí a jejich setkávání,“ dodává Staňková.

„V průběhu celé akce nebude nijak omezena městská hromadná doprava, která bude fungovat v běžném režimu. Automobilová doprava bude směřována na tzv. malý městský okruh, který je k tomu primárně určen a jehož využití je vhodnější jak z hlediska dopravního, tak v souvislosti se zklidněním přednádraží,“ upřesňuje Matěj Hollan, náměstek primátora pro dopravu, kulturu a sociální oblast.

Pořadatelem akce je odbor dopravy Magistrátu města Brna ve spolupráci s iniciující platformou Živé město, o. s., Brněnskými komunikacemi, a. s., Dopravním podnikem města Brna, a. s., Městskou policií Brno a informační kampaní Jezdím pro Brno.

V rámci akce Den bez aut bude provedena celodenní obousměrná uzavírka jízdních pruhů místní komunikace s tím, že bude zachován provoz tramvajové dopravy a autobusů MHD.

Objízdná trasa k dopravní obsluze autobusového nádraží u hotelu Grand bude umožněna po komunikacích v ulicích Nové Sady, Úzká, Dornych, Koliště, Malinovského náměstí a Benešova. Dopravci, kteří provozují autobusovou dopravu u hotelu Grand, jsou s touto objížďkou seznámeni.

Se situací je seznámena i Městská policie Brno. Strážníci se budou na akci podílet ve spolupráci s dalšími orgány. Hlídky budou v závislosti na dopravní situaci usměrňovat provoz.

Tisková zpráva

Štítky Brno, doprava, New York, Matěj Hollan, Den bez aut, Dopravní podnik města Brna, hlavní nádraží

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hlavní nádraží ožilo dnem bez aut  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.