Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Sochy Jošta a Masaryka dnes ráno ozdobila bílá trička

Jezdeckou sochu Jošta Lucemburského na Moravském náměstí dnes v dopoledních hodinách skupina příznivců referenda o brněnském nádraží vyzdobila tričkem s nápisem „Pro nádraží v centru“. Stejně se krátce před tím oděla i socha prvního československého prezidenta, Tomáše Gariguea Masaryka, na nedalekém náměstí Komenského. Hasiči však nedlouho poté novou "ozdobu" ze sochy Jošta sundali, Masaryka pak odstrojili policisté.

„Chceme dát najevo, že pro nádraží v centru se vyslovují každý den další osobnosti od herců až po architekty. Skoro každý, kdo v Brně něco znamená, podporuje modernizaci nádraží v cenru. Kdyby mohl hlasovat Masaryk, nepochybně by také on byl pro nádraží v centru. Je to sociální téma, poloha v centru je zásadní pro sociální slabší skupiny obyvatel, kterých se on vždycky zastával. Jošt by si o tom nemyslel nic, ale tričko mu sluší,“ uvedl zmocněnec přípravného výboru referenda Jakub Patočka.

Je to vandalismus, zní z tábora příznivců odsunu nádraží

Na aktivistickou akci okamžitě reagoval předseda spolku Brno+. „Aliance zneuctila památník připomínající prvního prezidenta, jde o nestoudný vandalismus," sdělil předseda spolku Robert Kotzian brněnskému Deníku Rovnost.

Ozdoby na sochách však nezůstaly příliš dlouho. Masaryka odstrojili policisté, ze sochy Jošta tričko sundali přivolaní hasiči. Ti  je však měli, podle prohlášení aktivistů, sundávat neochotně. „Já jsem taky pro nádraží v centru,“  volal prý jeden z nich během akce. 

Zdroj: Tisková zpráva, Brněnský deník

Martin Šeda

Štítky socha, Moravské náměstí, Brno, Jakub Patočka, Robert Kotzian, referendum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sochy Jošta a Masaryka dnes ráno ozdobila bílá trička  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.