Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Jihomoravský kraj za necelých dvacet čtyři milionů prodává račický zámek

Jihomoravský kraj chce znovu zkusit prodat zámek v Račicích na Vyškovsku, kde dříve sídlilo speciální učiliště a dětský domov. Po sloučení s jinou školou je objekt prázdný a kraj pro něj nemá využití. Minimální cena prodeje je 23,7 milionu korun, řekl dnes ČTK hejtmanův náměstek Roman Hanák (ČSSD). Kraj se snažil zámek prodat letos už jednou, ale neúspěšně.

Opětovný záměr prodeje schválili krajští radní. "Zkusili jsme zámek prodat už dříve, ale do elektronické dražby se nikdo nepřihlásil. Hledali jsme nějaké využití, ale žádné nemáme," řekl Hanák.

Podle něj zámek navíc vyžaduje opravy. "Budova má své stáří, navíc je památkově chráněná, takže kdybychom tam chtěli něco umístit, vyžaduje to značné investice," poznamenal náměstek.

V zámku dříve bylo speciální odborné učiliště a dětský domov. Kvůli klesajícímu počtu dětí ve speciálních školách se učiliště ale sloučilo s vyškovskou mateřskou, základní a praktickou školou a zámek se vyprázdnil. Račická škola měla kapacitu téměř 200 žáků, před sloučením ji navštěvovalo kolem 50 dětí. Ubylo i dětí na internátu, který měl 20 lůžek, ale obsazen byl jen několika jedinci. Obdobně na tom byl dětský domov, měl kapacitu přes 30 dětí, bylo jich v něm ale jenom pár. Kraj sloučením škol ušetřil. Jak už dříve řekl ČTK hejtmanův náměstek Stanislav Juránek (KDU-ČSL), provozní náklady byly přes tři miliony korun ročně. Jihomoravský kraj v posledních letech sloučil více škol.

Zdroj: ČTK

Štítky zámek, Jihomoravský kraj, Roman Hanák, dětský domov, ČSSD, okres Vyškov, Račice, Stanislav Juránek, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravský kraj za necelých dvacet čtyři milionů prodává račický zámek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.