Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Jihomoravský kraj představil novou aplikaci "V bezpečí", která v případě nouze kontaktuje blízké

Jihomoravský kraj představuje novou mobilní aplikaci, která v případě ohrožení kontaktuje uživatelovy blízké. Navazuje tak na úspěšnou aplikaci „Záchranka“, která má k dnešnímu dni přes 220 000 registrovaných uživatelů a pomohla u stovek volání na linku 155. Nová aplikace s názvem „V bezpečí“ zastává osobního asistenta bezpečnosti. Umožňuje sdílet aktuální polohu s nastavenými kontakty v případě nouze. Simuluje příchozí hovor, nebo si uživatel může nastavit automatické odeslání polohy v daný čas.

„Myšlenka na tuto aplikaci vznikla před prázdninami a v podstatě využívá již osvědčených parametrů aplikace „Záchranka“, akorát s tím rozdílem, že aplikace „V bezpečí“ je propojena s Vašimi blízkými. A proč vznikla? Kdokoliv z nás se může ocitnout v situaci, kdy potřebuje rychle kontaktovat své blízké. Například při večerní cestě temnou uličkou či parkem. I když tato představa není příjemná, vždy je lepší být připravený, než úplně bezmocný, “ říká Ing. Roman Celý, náměstek hejtmana Jihomoravského kraje.

Mobilní aplikace prostým stisknutím tlačítka odesílá polohu uživatele nastaveným nouzovým kontaktům. Zároveň je aktivována svítilna a hlasitá siréna, která může vystrašit případného útočníka. „Celý systém funguje bez připojení k internetu a nouzová zpráva je odeslána cestou standardní SMS. Vaši blízcí tak obdrží informaci o Vaší poloze a naléhavé potřebě pomoci. Součástí zprávy je také informace o přesnosti polohy, stanovené především pomocí systému GPS,“ uvedl Filip Maleňák, autor aplikace.

Ne vždy je v krizové situaci čas na hledání mobilního telefonu a případnou aktivaci tlačítka ALARM. Pro tyto případy nabízí aplikace možnost nastavení odpočtu času, za který dojde k automatické aktivaci alarmu. „Uvítala jsem tento nápad, protože směřuje hlavně na dvě věkové kategorie, a to jsou děti a senioři. Tito lidé, když se dostanou do stresu a jsou pod tlakem, tak velmi špatně dokáží popsat, kde jsou,“ dodala Jarmila Bisomová, vedoucí Oddělení rodinné politiky KrÚ JMK.

„Stále více seniorů dnes používá chytrý mobilní telefon. Rozhodli jsme se pomáhat jim i touto cestou a kromě osvětové činnosti v rámci kontaktních míst Senior Point přispět k jejich bezpečí i na cestách a v neznámém prostředí. Mobilní aplikace „V bezpečí“ je prvním ze střípků celé mozaiky aktivit, které chceme nabídnout nejen seniorům v našem kraji“ doplnil Lukáš Vaculík z obecně prospěšné společnosti Společně, o.p.s.

„Od začátku vývoje této aplikace jsme chtěli, aby se dala jednoduše ovládat a byla v první fázi dobrým pomocníkem při rychlém předání informací těm nejbližším. Například, když procházíte nebezpečným místem, či jste na cestě a chcete dát svým blízkým vědět, že jste dorazili v pořádku, pak vás aplikace upozorní na to, že je potřeba zaslat potvrzení. V opačném případě sama aktivuje alarm a zašle poslední známou polohu nastaveným kontaktům. Někdy zase jen stačí předstírat, že jsme s někým v kontaktu. Aplikace proto umožňuje i nastavení příchozího simulovaného hovoru v daný čas,“ dodal náměstek Celý.

 Na neznámém místě pak uživatelé ocení funkci “Jsem zde“, která umožňuje jednoduché odeslání polohy nastaveným kontaktům. „Každý z nás se dostal do situace, kdy potřeboval popsat, kde se právě nachází, například na koncertě či v přírodě. Jednoduchým stisknutím tlačítka tak v SMS odešlete přesné GPS souřadnice i odkaz na zobrazení polohy v mapových podkladech,“ doplnil Filip Maleňák.

Mobilní aplikace je dostupná zdarma na www.vbezpeciapp.cz, a to pro telefony s operačními systémy Apple iOS a Google Android. Pořízení aplikace přišlo celkem na 440 tis. korun, z toho částkou 200 tis ji podpořil Jihomoravský kraj. Projekt však představením současné podoby aplikace zdaleka nekončí. Především na základě podnětu samotných uživatelů se budou do aplikace přidávat nové zajímavé funkce.

Tisková zpráva

Štítky Jihomoravský kraj, mobilní aplikace, poplašné zařízení, Roman Celý, Apple, Android

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravský kraj představil novou aplikaci "V bezpečí", která v případě nouze kontaktuje blízké  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.