Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Doporučení převařovat vodu dnes v Brně nejspíš skončí

Průběžné výsledky analýz brněnské vody jsou dobré, bakterie ve vzorcích nejsou. Doporučení převařovat vodu nejspíš pozbude dnes po 18:00 platnost. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnily Brněnské vodárny a kanalizace.

Kohoutkovou vodu musejí lidé v Brně a některých okolních obcích převařovat od čtvrtka. Skokově se kvůli tomu zvýšil zájem o vodu balenou v lahvích i barelech. Řetězce posílily dodávky, přesto v některých obchodech neochucená voda nárazově chyběla. Hygienici nezaznamenali zvýšený výskyt průjmových onemocnění. Převařování vody brali spíše jako prevenci.

U dvou vzorků kohoutkové vody z pondělka ukázaly následné testy výskyt koliformních bakterií v nízké koncentraci. Brněnské vodárny a kanalizace proto zvýšily koncentraci chloru ve vodě. Podle hygieniků nešlo o havarijní stav ani kontaminaci fekáliemi. Za překročení mikrobiálních ukazatelů nejspíš mohly vyšší teploty.

V kontrolních vzorcích zatím analýzy žádné bakterie neodhalily. "I sobotní výsledky analýz vody potvrzují dobrý vývoj, dá se tedy očekávat, že nutnost převařování pitné vody bude dnes v 18:00 odvolána," uvedla Zuzana Taušová z tiskového střediska brněnského magistrátu.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, bakterie, analýza, Brněnské vodárny a kanalizace, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Doporučení převařovat vodu dnes v Brně nejspíš skončí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.