Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Pivovary reagují na problémy s brněnskou vodou

Na problémy s brněnskou vodou, která se musí pro pití převařovat, reagovaly i některé pivovary. Například Starobrno, které vodu z vodovodu standardně ošetřuje kvůli její tvrdosti, aktuálně přidalo dezinfekci. Ve Starobrnu také posílili mikrobiologickou kontrolu o nové a častější rozbory a zaměstnancům dávají balenou vodu. Žebětínský minipivovar Richard raději měnil filtr. Sládci ale upozorňují na to, že pivo je pro konzumenty velice bezpečné díky sterilizaci při jeho výrobě.

Podle ředitele a vrchního sládka pivovaru Starobrno Ondřeje Kouckého je pivo ošetřené už při vaření ve varně a následně je ještě jako finální produkt před plněním do obalů ošetřeno mikrofiltrací nebo pasterizací. "Obě metody odstraní nebo usmrtí případně přítomné mikroorganismy," řekl dnes ČTK Koucký.

Potvrdil to i sládek minipivovaru Hauskrecht. "Při výrobě piva dochází k povařování rmutů a závěrečnému devadesátiminutovému vaření mladiny, což dostačuje na stoprocentní sterilitu. Proto jedeme bez omezení a žádných technologických úprav," uvedl Petr Hauskrecht.

Podle jednatele minipivovaru Lucky Bastard Jana Grmely je aktuálně problémem oplachová voda pro čištění zařízení a lahví či sudů. Provoz do vyřešení situace zatím pozastavil veškeré čistící operace vyžadující
následný oplach pitnou vodou. Hygienici uvádějí, že voda je vhodná k mytí nádobí.

V minipivovaru Pegas zatím žádná omezení neplánují, týká se to i pivnice. "Jediným omezením je, že v současné době nenabízíme a nepodáváme hostům pitnou vodu z rozvodu vodovodní sítě, pouze vodu balenou. Případná další opatření bychom přijali s ohledem na vývoj situace a další vyjádření Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje," uvedl sládek Jan Rádek.

Minipivovar Richard ihned po informaci o problémech s brněnskou vodou vyměnil filtr na vodu, i když koliformní bakterie to zřejmě podle sládka Milana Trávníčka neodstraní. Jiná opatření minipivovar stejně jako ostatní brněnské pivovary nechystá. "Navíc si myslím, že naše pivo bude jistě zdravější, než balená kupovaná voda. Pokud by byla voda z vodovodního řadu závadnější, jako třeba byla v Praze Dejvicích, tak přistoupíme na náhradní režim a to ten, že by nás musela vykrývat pobočka v Račíně, kde problém s vodou nemají," uvedl sládek minipivovaru Milan Trávníček.

Kvalita vody je při výrobě pěnivého moku jednou z klíčových podmínek. Záznamy z historie to často připomínají. Sládci se často museli vyrovnat i s nedostatkem kvalitní vody. "Jak vyplývá z historických záznamů, bezpečnost piva pro lidskou konzumaci i v případě kontaminované vody se neustále prokazuje již od středověku. Například v dobách cholerových epidemií se onemocnění často vyhýbalo právě pivovarské chase, která tou dobou běžně pila po celý den slabé pivo, a také pijákům piva, kteří čistou vodu nepili," uvedl Koucký.

Zdroj: ČTK

Štítky minipivovar, pivo, Pivovar Starobrno, Petr Hauskrecht, Jan Grmela, Krajská hygienická stanice, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pivovary reagují na problémy s brněnskou vodou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.