Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

AKTUALIZACE: Nejedná se o havarijní stav ani kontaminaci fekáliemi, říká krajský hygienik

Voda v Brně a v obcích, kam dodávají vodu Brněnské vodárny a kanalizace, je do odvolání pitná jen po převaření. Důvodem je výskyt koliformních bakterií, které způsobují průjmová onemocnění a můžou vážně ohrozit zdraví. Podle Brněnských vodáren a kanalizací (BVK) byly zaznamenány jen v nízkém množství. Na dnešní tiskové konferenci to řekl Petr Šindler, jenž je pověřený zastupováním generálního ředitele. Doporučení konzultované s hygieniky vstupuje v platnost okamžitě, dobu trvání nelze předjímat. Opatření se týká více než 400.000 lidí, kromě Brna například Modřic, Kuřimi a dalších obcí.

Ředitel Krajské hygienické stanice David Křivánek ČTK řekl, že jde spíše o preventivní opatření. "Nejedná se o havarijní stav ani kontaminaci fekáliemi, ale o zcela nepatrné překročení mikrobiálních ukazatelů v důsledku vyšší teploty dodávané studené vody, čímž mírně klesla dezinfekční účinnost běžného zabezpečení v pitné vodě," uvedl. Proto zatím nebudou stát v ulicích ani cisterny s pitnou vodou.

Výsledky intenzivního odběru vzorků budou známé v pátek, jejich analýza trvá tři dny. "Musíme najít příčinu a odstranit ji," řekl Šindler. Bakterie se objevily pouze ve dvou vzorcích z pondělí ze Žebětína a Komína, kam míří část povrchové vody z Vírské přehrady. Dvě třetiny Brna zásobuje první březovský vodovod podzemní vodou, do jedné třetiny Brna míří voda smísená z Víru a druhého březovského vodovodu. K mísení dochází u Čebína, z Víru je to zhruba pět procent a 95 procent z březovského vodovodu. Zákonná tolerance zjištěných bakterií je nulová.

Brněnské vodárny a kanalizace čtyřikrát zvýšily dávku dezinfekčního činidla v pitné vodě a zahájily intenzivní proplachování páteřních řadů, aby se činidlo rychleji rozšířilo. Přijatá opatření mohou způsobit krátkodobé zakalení dodávané vody.

Brněnské vodárny a kanalizace jsou akciová společnost, kterou z 51 procent vlastní město. Převážná většina zbývajících akcií patří francouzské vodárenská společnosti Suez Environnement. Ke konci loňského roku společnost provozovala 1416 kilometrů vodovodní a 1208 kilometrů stokové sítě.

Zdroj: ČTK

Štítky Brněnské vodárny a kanalizace, a.s., Brno, Kuřim, Modřice, pitná voda, Krajská hygienická stanice, Suezský průplav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

AKTUALIZACE: Nejedná se o havarijní stav ani kontaminaci fekáliemi, říká krajský hygienik  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.