Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Odboráři znojemského dopravce odložili stávku

Odboráři z dopravní společnosti ZDS-Psota ze Znojma zatím odložili stávku za vyšší mzdy. Na schůzce s vedením a znojemským starostou Vlastimilem Gabrhelem (ČSSD) se předběžně dohodli na řešení situace a zvýšení platů, které vyplývá z dohody vládní tripartity z minulého týdne. Ta má zajistit řidičům vyšší mzdy v celé republice. Dnešní návrh strany definitivně projednají příští pátek a vytvoří dohodu o znění kolektivní smlouvy, řekl ČTK zástupce odborářů Libor Weinstein.

Platy se mají zvýšit příští rok. "Firma by měla dostat peníze na mzdy, které vyplývají z vládní dohody, a sama by měla doplatit 3,50 za hodinu. Myslíme si, že jde o velmi dobrý návrh," řekl Weinstein. Požadavek je 108 korun za hodinu, a to i za čas, kdy řidič je v práci, ale nejede.

Nyní řidiči dostávají 100 korun za hodinu jízdy a 50 korun za hodinu takzvané čekací doby. Průměrně řidič stráví v práci měsíčně 230 až 280 hodin, hodinová mzda se tak pohybuje mezi 82 a 85 korunami, což je měsíčně kolem 21.000 korun. "Pokud by přesto k dohodě nedošlo, vyhradili jsme si právo okamžitě vyhlásit termín stávky," řekl Weinstein.

Dosud vedení firmy odmítalo přistoupit na jakýkoli návrh odborů o zvýšení mezd vzhledem k tomu, že příjmy do kraje a města jsou pevně dané. Pro letošní rok se mzdy zvyšovaly o 4,3 procenta. Kolektivní smlouva ve firmě dosud chyběla a odbory také vznikly až letos. Kvůli neshodě na výši platů drží odboráři už od dubna stávkovou pohotovost a 1. září již avizovali, že půjdou do stávky.

Změnu přineslo až jednání vládní tripartity. Návrh ministerstva práce předpokládá zvýšení nejnižší mzdy u řidičů z nynějších 71,60 koruny na hodinu na 98,10 koruny. Z 50 korun na hodinu na 78 by se měl zvednout příplatek za čekání mezi jednotlivými jízdami. Nově by měl být zavedený příplatek za náročné pracovní prostředí ve výši 6,60 koruny.

Zdroj: ČTK

Štítky mzda, stávka, Vlastimil Gabrhel, ČSSD, Znojmo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odboráři znojemského dopravce odložili stávku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.