Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Armáda ve Vyškově slavila 80. výročí zahájení činnosti posádky

Tisíce lidí zaplnily dnes Masarykovo náměstí a jeho okolí ve Vyškově k oslavám 80. výročí zahájení činnosti vyškovské vojenské posádky a 20. výročí zřízení vojenské akademie ve městě. Do akce se zapojily také stovky vojáků, řekla ČTK mluvčí vyškovského vojenského areálu Monika Nováková. Zvědavci, mezi kterými nechyběly ani děti v maskáčovém oblečení nebo obličeji pomalovanými ve vojenských barvách, si mohli prohlédnout techniku, ale také si vyzkoušet různé činnosti.

Na náměstí zavítali lidé všech věkových kategorií od nejmenších chlapců a děvčat přes dospělé v produktivním věku až po seniory. Rodiče děti ochotně doprovázeli k obrněným vozidlům, aby do nich mohly děti nahlédnout. Malí i velcí návštěvníci pak pozorně na různých stanovištích poslouchali informace od vojáků ke zbraním, ochranným pomůckám, ale také k potřebné první pomoci. Lidé si jednotlivé zbraně mohli osahat nebo se podívat na okolí přes zaměřovač odstřelovače, ale také si mohli na tělo přiložit vojenskou výzbroj. "Připravili jsme ukázky současné i historické techniky armády a stánky jak armády a aktivních záloh, tak i policie. Prezentovali jsme na místě i historické kluby a na programu byly i dynamické ukázky výcviku komando nebo Musado," vyjmenovala Nováková.

Velkým zpestřením podle ní byl seskok výsadkářů do prostor za náměstí nebo přelety bojových vrtulníků a letounů. "Součástí byl slavnostní nástup jednotek velitelství," poznamenala mluvčí.

Další program byl pro zájemce připravený ve Smetanových sadech. "Tam bylo možné vidět prezentaci vzdušných sil armády, ukázky výcviku psů armády i policie, která tam měla i ukázky výcviku koní," řekla Nováková. Děti měly přichystané dětské dopravní hřiště. "Na místě bylo i lanové centrum, možnost maskování obličeje, airsoft, paintball, lukostřelba a střelba na cíl. Připravili jsme také možnost zkoušky střeleckých trenažérů nebo dopravní silniční simulátor, na kterém bylo možné vyzkoušet si náraz vozidla nebo převrácení vozidla," dodala Nováková.

Podle ní má veřejnost o akce armády zájem. "Poslední akci jsme měli na náměstí v květnu při přísaze a náměstí bylo také zaplněné. Tento rok je pro armádu ve Vyškově hned dvojnásobně významným jubileem, protože uplynulo 20 let od zřízení Vojenské akademie Vyškov a také 80 let od zahájení činnosti Pluku útočné vozby 2 v Dědicích," dodala Nováková.

Zdroj: ČTK

Štítky Vyškov, armáda, Vojenská akademie Vyškov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Armáda ve Vyškově slavila 80. výročí zahájení činnosti posádky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.