Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Soudní spor brněnského muzea s uznávanou vědkyní skončil dohodou

Soudní spor Moravského zemského muzea s vědkyní Martinou Galetovou skončil dohodou. Galetová, která před dvěma lety dostala od muzea výpověď po návratu z rodičovské dovolené, svoji žalobu stáhla. V muzeu je od září opět zaměstnaná, řekla dnes ČTK náměstkyně generálního ředitele muzea Eva Pánková.

Mezinárodně uznávaná antropoložka dostala výpověď od tehdejšího ředitele Martina Reissnera na podzim 2014, v muzeu pracovala jako kurátorka Pavilonu Anthropos a vedla mezinárodní vědecký časopis. Podle tehdejšího ředitele byla důvodem výpovědi reorganizace a místo Galetové bylo zrušeno.

Za Galetovou se tehdy postavily vědecké kapacity z oboru, zastala se jí i ombudsmanka. Reissnera v polovině dubna 2016 odvolal ministr kultury, a to kvůli ztrátě důvěry. Podle některých médií stálo za tímto krokem právě propuštění Galetové. Novým ředitelem se v první polovině července stal Jiří Mitáček.

Podle Pánkové je Galetová od 1. září na poloviční úvazek zaměstnaná v Centru kulturní antropologie. "Jde o úvazek stejného rozsahu jako před tím. K dohodě přistoupily obě strany," řekla Pánková.

U brněnského městského soudu bylo další jednání ohledně sporu v plánu v pátek, jak ale uvedla mluvčí soudu Petra Hovorková, nekoná se z důvodu zpětvzetí žaloby.

Moravské zemské muzeum je druhá největší a zároveň druhá nejstarší muzejní instituce v Česku, jeho kořeny sahají do roku 1817. Ve svých sbírkáchnuchovává přes šest milionů předmětů. Spravuje Dietrichsteinský palác, Biskupský dvůr a Palác šlechtičen v Brně a další nemovitosti na Moravě.

Zdroj: ČTK

Štítky muzeum, výpověď, Moravské zemské muzeum, Anthropos, Jiří Mitáček, Městský soud v Brně, Česko, soudní spor, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soudní spor brněnského muzea s uznávanou vědkyní skončil dohodou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.