Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Žena obžalovaná z dotačního podvodu s chráněnými dílnami vinu popřela

Naďa Vomáčková z brněnské neziskové organizace Liana, která je hlavní obžalovaná z dotačního podvodu s chráněnými dílnami, dnes u Krajského soudu v Brně vinu popřela. Podle obžaloby ona a tři další obžalovaní mimo jiné vylákali příspěvek od úřadu práce na provozování chráněných pracovních dílen pro zdravotně postižené, které však nevznikly. Celková škoda dosáhla zhruba 11 milionů korun. Obžalovaným hrozí pět až 10 let vězení, soud líčení odročil.

Chráněné dílny měly vyrůst na několika místech v Brně. Obžalovaní předkládali podle žalobce úřadu práce fiktivní pracovní smlouvy se zdravotně postiženými, také zfalšované doklady o platbách nájemného. V účetnictví neziskové organizace se také našly faktury, které firmy nevystavily. Nepravdivé byly podle státního zástupce Petra Mazálka i výpisy z banky, jež nezisková organizace předkládala. Organizace získala dotace například i na workshopy, ty se také neuskutečnily. O svých podpisech na prezenčních listinách z akcí lidé nic nevěděli.

Jak Mazálek uvedl, u dotací od brněnského úřadu práce je škoda asi sedm milionů korun, na dotacích z Jihomoravského kraje a ministerstva práce a sociálních věcí jde o škodu za čtyři miliony korun. "Na té škodě se obžalovaní podíleli různou měrou. Nejvíce ale paní Vomáčková," řekl Mazálek.

Vomáčková u soudu dnes vypovídala. Uvedla, že se necítí vinna ona ani realizační tým a že by měl být souzen úplně někdo jiný. Řekla, že vše podepisoval předseda správní rady neziskové organizace Ulrych. "Pan Ulrych bohužel zemřel, aniž by byl vyslechnut procesně použitelným způsobem. Nicméně se zkoumaly jeho podpisy na listinách a znalec dospěl k závěru, že jsou zfalšované," uvedl k tomu Mazálek.

Hlavní líčení soud odročil na druhou polovinu října, kdy by měly zaznít závěrečné řeči a rozsudek.

Zdroj: ČTK

Štítky chráněná dílna, nezisková organizace, Úřad práce České republiky, Brno, dotace, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žena obžalovaná z dotačního podvodu s chráněnými dílnami vinu popřela  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.