Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brno má projekt na přidělení městských bytů lidem bez domova

Brno se chystá spustit projekt na přidělení 65 bytů pro jednotlivce bez domova a pro mladé lidi odcházející z dětských domovů. Novinářům to dnes řekl zastupitel zodpovědný za sociální začleňování Martin Freund (Žít Brno). Podle něj projekt schválilo zastupitelstvo a město by v příštím roce mohlo začít byty přidělovat. Celkem 50 bude pro lidi z ulice, 15 pro mladé po opuštění dětského domova. Náklady zhruba 20 milionů na opravy bytů a sociální pracovníky chce město čerpat z dotací.

Brno letos zahájilo projekt, ve kterém přidělilo 50 bytů rodinám s dětmi v bytové nouzi. První z nich se stěhují tento měsíc a zbytek do konce roku. 

Další projekt má pomoct jednotlivcům, kteří jsou bez přístřeší. "Jednotlivce budeme vybírat pomocí odboru sociální péče a od kurátorů. Všechno to budou jejich klienti," uvedl Freund.

Podle něj bude úhrada nájmu fungovat stejně jako u rodin v bytové nouzi, takže pokud lidé nebudou chtít platit nájem jinou formou, bude ho město získávat přímo z dávek na bydlení. "Protože jde o jednotlivce, budou potřeba menší byty, kterých má město dostatek. Cena by měla být stejná jako u rodin, a to 40 korun za metr čtvereční," řekl Freund.

Součástí projektu je kromě 65 bytů pro lidi bez přístřeší a mladé dospělé z dětských domovů také vytipování dalších 50 bytů, které budou sloužit jako sociální. "Dostat by je měli lidé, kteří nemají takové velké sociální problémy, ale mají nízké příjmy a velkou část vynakládají na bydlení. Typicky to mohou být například senioři," uvedl Freund.

Podle něj budou náklady na projekt kolem 20 milionů korun, přičemž pět procent uhradí Brno z vlastního rozpočtu a na zbytek chce získat dotaci. "Menší část půjde na úpravu bytů, větší část na různé pracovníky, kteří budou do projektu zahrnutí," uzavřel Freund.

Zdroj: ČTK

Štítky projekt, Brno, Martin Freund, dětský domov, Žít Brno, rodina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno má projekt na přidělení městských bytů lidem bez domova  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.