Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Břeclav čeká při volbách první referendum, je spojené s obchvatem

V Břeclavi se současně s říjnovými krajskými volbami uskuteční první referendum, řekl dnes novinářům místostarosta města Jaroslav Válka (ČSSD). Referendum má podle jeho iniciátorů zabránit zhoršení dopravy, která je v Břeclavi přetížená. Cílem je zavázat vedení města, aby do doby zprovoznění obchvatu Břeclavi činilo veškeré kroky k zabránění výstavby velkoprodejen v přetížených ulicích Národních hrdinů a třídě 1. máje. Podle Války nezačne stavba obchvatu dříve než po roce 2020.

S návrhem na referendum přišli opoziční zastupitelé za ODS a KDU-ČSL. "Organizátoři nasbírali kolem 2500 podpisů, které byly potřeba k vyhlášení referenda. Proto ho zastupitelstvo jednomyslně schválilo," uvedl Válka. Výsledek referenda bude platit, pokud bude volební účast nejméně 35 procent. Vedení města není podle Války z referenda příliš nadšené kvůli tomu, že s sebou nese možné komplikace.

"Pokud přijde investor se soukromými pozemky, splní veškeré náležitosti v rámci stavebního řízení, nemáme způsob, jak mu výstavbu zakázat. Pokud to bude na pozemcích města, kloníme se spíš k výstavbě bytů," řekl Válka. Dodal, že pokud by bylo referendum platné, zatím neví, jakým způsobem by se povinnosti vedení města řešily. Pravděpodobně by musely být zahrnuty do územního plánu. 

Další problém může podle Války vzniknout i v případě, pokud referendum nebude platné. "Bude možné si to vysvětlovat mnoha způsoby, že se o to lidé nezajímají, nebo souhlasí s pravým opakem, a každý bude výsledek využívat jinak. Podle nás referendum situaci nevyřeší, protože nikdo nechce udělat nic, co by dopravu ještě zhoršilo," zdůraznil Válka.

O obchvatu Břeclavi se dlouho mluví, ale stavba se stále oddaluje. Část obchvatu totiž povede chráněným územím Natura 2000. Proto je potřeba pro toto území lužních lesů udělat kompenzační opatření. Ředitelství silnic a dálnic navíc vykupuje pozemky. Obchvat naváže na silnici ve směru na Mikulov, dále má vést jižně od Břeclavi a připojit se u dálnice D2.

Břeclav je silniční uzel. Kostru tvoří dálnice D2 z Brna na Bratislavu, silnice I/55 z Olomouce do Břeclavi, silnice I/40 z Břeclavi do Mikulova a komunikace II/425 z Rajhradu do Břeclavi a obce Lanžhot.

Zdroj: ČTK

Štítky Břeclav, referendum, Jaroslav Válka, stavba, radnice, ČSSD, ODS, KDU-ČSL, Mikulov, Natura 2000

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Břeclav čeká při volbách první referendum, je spojené s obchvatem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.