Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Masarykova univerzita získala ochrannou známku Muni

Masarykova univerzita získala ochrannou známku pro zkratkové slovo Muni, které v posledních letech používá při vnější i vnitřní komunikaci. O známkoprávní ochranu začala usilovat poté, co se slovo objevilo v názvu soutěže miss, se kterou druhá největší vysoká škola v Česku neměla nic společného. V půli srpna Úřad průmyslového vlastnictví slovní známku zapsal, vyplývá z databáze úřadu.

"O Muni jako univerzitě už se běžně mluví nejen mezi studenty, pojem se vžil i u široké veřejnosti. Univerzita proto reaguje na tento vývoj a rozhodla se označení chránit, aby nedocházelo k matení veřejnosti v případě, že by jej někdo neoprávněně použil," uvedla mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová.

Úřad nemohl škole známku zapsat, dokud nebyla vyřešena takzvaná kolizní přihláška. V roce 2013 ji podal spolek Asociace studentů a absolventů, který tehdy pořádal studentské soutěže o královnu krásy. Asociace ovšem neuspěla, což odblokovalo řízení o přihlášce podané Masarykovou univerzitou. Celkem nyní univerzita užívá 39 ochranných známek, mezi nimi například značku studentského Radia R nebo název Středoevropského technologického institutu CEITEC.

Ochrana známky Muni platí na deset let a lze ji poté obnovit. Je zpoplatněná, proto je podle Fojtové nutné vždy pečlivě zvažovat, zda se investice vyplatí. Plný název Masarykovy univerzity je chráněn automaticky, jde o instituci zřizovanou zákonem.

Ochranné známky si běžně přihlašují také další české univerzity, zjistila ČTK rešerší v databázi úřadu. Třeba Univerzita Karlova má kromě značek svého nakladatelství, fakult či spolků chráněnou také slovní grafickou ochrannou známku Pívo, kde ovšem první dvě písmena nahrazuje symbol Ludolfova čísla.

Zdroj: ČTK

Štítky Masarykova univerzita, ochranná známka, Úřad průmyslového vlastnictví, Česko, univerzita, Univerzita Karlova

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Masarykova univerzita získala ochrannou známku Muni  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.