Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Ombudsmanka chce zákon upravující práva lidí s asistenčním psem

Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová navrhne vládě přijetí zákona, který by upravoval práva zdravotně postižených lidí doprovázených asistenčním psem. Jak řekla ČTK mluvčí ombudsmanky Iva Hrazdílková, úřad tímto reaguje na případy, kdy byl lidem doprovázeným asistenčním psem odepřen vstup do některých budov nebo do prostředků městské hromadné dopravy. Podnětem ombudsmanky se bude vláda zabývat v pondělí.

    Podle mluvčí obdržela ochránkyně práv na toto téma za posledních sedm let mnoho podnětů. Uvedla, že v ČR přitom neexistuje zákonná úprava, která by práva lidí doprovázených asistenčním psem vymezovala. Může tak nastat situace, kdy řidič autobusu nepustí do vozu zdravotně postiženého, protože jeho asistenční pes nemá náhubek.

    "Psi se speciálním výcvikem pomáhají odstranit, zmírnit nebo překonat následky postižení. Slouží jako kompenzace určitého hendikepu. Takto vycvičený pes je chápán jako nepostradatelná součást osoby se zdravotním postižením. Umožňuje jí uplatňovat právo na volný pohyb a samostatnost," uvedla Hrazdílková.

    Zákon by měl podle ombudsmanky vymezit veřejně přístupné prostory, do kterých mají lidé v doprovodu speciálně vycvičených psů přístup. Jde například o budovy úřadů, soudů, bank, kulturních zařízení nebo oprostředky hromadné dopravy. "Tímto svobodným přístupem se také rozumí, že za doprovod psa nenívyžadován žádný poplatek ani není svazován dalšími pravidly, jako je například náhubek," uvedla mluvčí. Pes je v tomto kontextu nedílnou součástí doprovázené osoby. Stejná úprava se týká také lidí, kteří provádějí výcvik těchto psů.

    Druhou oblastí, která by měla být v zákoně zakotvena, je specifikace výcviku psů. Český právní řád totiž podle ombudsmanky neupravuje status ani podmínky výcviku psů určených pro doprovod lidí se zdravotním postižením. Není zřízen ani žádný nezávislý celorepublikově uznaný kontrolní orgán,který by hodnotil kvalitu výcviku psa, ani odbornou způsobilost cvičitelů.

Zdroj: ČTK

Štítky právo, asistenční pes, pes, Anna Šabatová, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ombudsmanka chce zákon upravující práva lidí s asistenčním psem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.