Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Řidiči autobusů ze ZDS-Psota ze Znojma půjdou do neomezené stávky

Řidiči v dopravní firmě ZDS-Psota ze Znojma půjdou do časově neomezené stávky za vyšší platy. Autobusy dopravce zajišťují jak linky MHD ve Znojmě, tak meziměstské linky objednávané krajem. Podle zástupce odborářů Libora Weinsteina už jiná možnost než stávka nezbývala. Stávka by se měla uskutečnit v září, termín musí odboráři nahlásit nejméně tři dny předem.

Odboráři drželi stávkovou pohotovost již od dubna a vedli řadu jednání s vedením firmy, i s pomocí zprostředkovatele z ministerstva práce a sociálních věcí. Ředitel firmy Chadim již dříve uvedl, že peníze na zvýšení platů nejsou. Dopravce dostává peníze od města a od kraje podle dříve uzavřených smluv. "Nyní už jsme pouze e-mailem dostali oznámení, že firma nemá na to, aby zaměstnancům přidala, a vedení ani nenavrhlo žádný kompromis," uvedl Weinstein.

Podle jeho tvrzení půjde do stávky zhruba 90 procent všech zaměstnanců, cožjsou ve velké většině řidiči. Loni měla firma 113 zaměstnanců, řidičů bylo 87. Stávka se má podle Weinsteina uskutečnit tak, že zaměstnanci nebudou pracovat, autobusové spoje by proto neměly vyjet.

Ve firmě teprve letos vznikla kolektivní smlouva, dosud chyběla. Na jejím znění se vedení s odboráři domluvilo, avšak na platech se shodnout nedokázalo. Pro letošní rok mzda vzrostla o 4,3 procenta. Odbory chtějí hodinovou mzdu řidiče 90 korun, přičemž do pracovní doby se má počítat i čas, kdy je řidič v práci, ale nejede. K tomu mají zaměstnanci dostávat 20 procent prémie, celkem tedy 108 korun za hodinu. "Prémie by mělřidič dostat, pokud bude jeho práce bezchybná. Jsme ochotni se v kolektivní smlouvě dohodnout na podmínkách jejich vyplácení," řekl Weinstein.

Nyní řidiči dostávají 100 korun za hodinu jízdy a 50 korun za hodinu takzvané čekací doby. Průměrně řidič stráví v práci měsíčně 230 až 280 hodin, hodinová mzda se tak pohybuje mezi 82 a 85 korunami, což je měsíčně kolem 21 tisíc korun.

ČTK

Štítky stávka, Znojmo, mzda, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řidiči autobusů ze ZDS-Psota ze Znojma půjdou do neomezené stávky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.