Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Strážníci se zdokonalují v mezikulturní komunikaci

Rostoucí počty turistů a zahraničních studentů, kteří každoročně míří do Brna, přispívají ke změně atmosféry v ulicích a stále větší mezinárodní otevřenosti města. V přímém styku s kulturními odlišnostmi jsou denně i hlídky strážníků. Městská policie proto zajistila svým zaměstnancům školení, díky němuž budou na kulturní specifika ještě lépe připraveni.

Školení pomáhá předcházet nedorozuměním při práci hlídek a zvyšuje komfort návštěvníků města i obyvatel pocházejících z odlišného prostředí. Ve styku s nimi mohou strážníci lépe zohlednit individualitu každého jednotlivce a lépe porozumět jeho potřebám.

„Strážníci dostávají formou interaktivních kurzů možnost seznámit se s méně známými skutečnostmi o jednotlivých menšinách a společenských skupinách. Lektoři upřednostňují dialog před strohým výkladem, pracují s reálnými zkušenostmi každého strážníka a s předsudky, které jsou přirozeně v každém člověku zakořeněné, aniž by si to uvědomoval,“ vysvětlil ředitel Městské policie Brno Bohumil Šimek.

Významná role se v kurzu přisuzuje komunikaci a volbě konkrétních slov. V tomto smyslu školení navazuje na obecnější komunikační lekce, jimiž strážníci procházejí už třetím rokem. Současný kurz zohledňující multikulturní rysy společnosti si všímá rovněž problematiky lidských práv, vyvrací nejasnosti a mýty spojené se současnou bezpečnostní situací v Evropě. Školení vedou lektoři s bohatými zkušenostmi z policejního prostředí.

Během letních měsíců prošla kurzem většina strážníků Městské policie Brno. Současný výukový běh se završuje s koncem léta. 

V městském centru ovládá každý strážník minimálně jeden světový jazyk

Komunikovat se zahraničním studentem či turistou alespoň jedním světovým jazykem by měl být schopen každý strážník městské policie v Brně-středu. "V minulosti procházeli strážníci kurzy cizích jazyků. Z hlediska střídání směn bylo však obtížné najít pro ně časový kompromis," uvedl mluvčí Jakub Ghanem. O opětovné zavedení těchto kurzů v budoucnu uvažují.

Raritou u městské policie nejsou ani jazykově velmi nadaní jedinci. "Ve svých řadách máme kolegyni, která ovládá hned tři světové jazyky," uzavírá Ghanem.

Martin Šeda

Štítky obecní policie, Brno, Bohumil Šimek, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strážníci se zdokonalují v mezikulturní komunikaci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.