Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Dopravnímu podniku v Brně chybí 100 řidičů

Brněnský dopravní podnik shání řidiče pro všechny dopravní prostředky. Chybí mu jich zhruba 100. Zároveň však generální ředitel Miloš Havránek ujišťuje, že po prázdninách vyjedou všechny spoje podle jízdních řádů a že nedostatek řidičů panuje už nejméně pět let. Řekl to na tiskové konferenci.

V létě se spekulovalo například mezi odboráři, že po prázdninách kvůli nedostatku řidičů nebude možné přejít na běžný jízdní řád a bude se jezdit podle prázdninového. "Tyto spekulace musím vyvrátit. Cestující nic nepoznají a jejich spoje jim pojedou, jak mají. I když v létě jsme měli problémy, které jsou způsobené i dovolenými. Proto musím poděkovat všem řidičům, kteří jezdili mimořádné směny," řekl Havránek.

Nedostatek řidičů dopravních prostředků, ale i nákladních aut považuje za celospolečenský problém, zejména od doby, kdy se zrušila povinná vojenská služba. "Tehdy se mnozí stávali řidiči z povolání, dnes je to víceméně dobrovolná profese, a lidem, kteří si udělají řidičák, chybí zkušenosti z vojny," řekl Havránek.

Dopravní podnik už letos udělal dvě náborové kampaně. Jedna mířila na studenty jako brigádníky, další speciálně na ženy. "I nadále se snažíme oslovit naší nabídkou případné zájemce. Ideální je pro nás kmenový zaměstnanec, který u nás vydrží dlouho. Snažíme se fluktuaci minimalizovat," řekl Havránek.

Aktuálně má podnik přes 1400 řidičů, z toho přes 600 řídí autobusy. Ti si vydělají průměrně kolem 28.000 korun měsíčně. "Víme, že je to náročná a odpovědná práce, proto jim nabízíme i různé mimofinanční bonusy. Také se snažíme alespoň částečně vyjít vstříc mimobrněnským řidičům. Ve slatinské vozovně jich slouží 24, kteří jezdí odpolední směnu, ve vozovně mohou přespat, jezdí ranní směnu a v poledne jedou domů," uvedl Havránek. Jinak je podle něj obtížné sehnat i mimobrněnské řidiče z větší vzdálenosti, protože ranní směná začíná ještě před 5:00.

Nedostatek řidičů je celostátním problémem a mnozí mají výrazně nižší mzdy než v Brně, například ve firmě ZDS-Psota ze Znojemska je to v průměru 21.000 korun. V této firmě je od dubna stávková pohotovost a o stávce se může rozhodnout již příští týden.

Zdroj: ČTK

Štítky Dopravní podnik města Brna, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ladislav Pavlík

zajímavé že zhruba 100, akorát není řečeno jestli na tramvajích - trolejbusech - autobusech, průmět je též krásný ale už chybí za kolik je to odpracovaných hodin

Čtvrtek, 25. srpna 2016, 19:45Odpovědět

Dopravnímu podniku v Brně chybí 100 řidičů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.