Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ve Valticích vznikla petice kvůli obchvatu,památkáři chtějí tunel

Ve Valticích na Břeclavsku vznikla petice, která požaduje po ministerstvu kultury, aby neblokovalo v návrhu územního plánu obchvat města vedoucí po povrchu. Sdělil to iniciátor petice Milan Sedláček.

Památkáři totiž souhlasí pouze s obchvatem, který by byl vedený dvoukilometrovým tunelem. Vedení města však považuje takový projekt za neuskutečnitelný a také neužitečný, řekl starosta Pavel Trojan.

Valtice usilují o obchvat už mnoho let. Městem vede silnice první třídy a denně jím projede zhruba 7000 aut včetně množství kamionů. Varianta s tunelem by vyšla podle studie na více než dvě miliardy korun, povrchová by si vyžádala náklady přes půl miliardy.

"V tuto chvíli máme návrh územního plánu, ke kterému se vyjádřily dotčené orgány. Pořizovatel v červenci na ministerstvo kultury zaslal návrh dohody, ve které je varianta bez tunelu. Čekáme, jak se ministerstvo vyjádří," řekl Trojan.

Obchvat má vést severně od města a památkářům se nelíbí protnutí aleje  směrem do Lednice. "Jsme jediná krajinná památka v republice, tedy Lednicko-valtický areál, a podle památkářů by obchvat nepřípustně změnil pohledové poměry do krajiny," uvedl Trojan. Podle něj by však tunel, který by musel být hloubený, udělal ještě větší zásah. Navíc by neobsloužil severní část města a nebylo by možné odbočit do Hlohovce a Lednice. "Tato auta by stále jezdila centrem města," poznamenal Trojan.

Petice apeluje na vyvážený rozvoj obce. Stanovisko ministerstva by mělo přihlédnout také k zájmům životního prostředí, obyvatel a hospodářství. "Postoj úředníků památkového ústavu je alibistický a pro občany města nepřijatelný, protože náklady na výstavbu tunelového obchvatu předem tuto variantu znemožňují," píše se v petici. Sedláček jako autor petice žádá, aby ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) přijel na setkání občanů 10. listopadu a přednesl osobní stanovisko.

S problémy, které přináší neexistující obchvat, se potýká i Lednice. Tam se mělo stavět v roce 2014, ale dosud se nezačalo. Ještě větší potíže působí doprava v Břeclavi či ve Znojmě, kde se začalo se stavbou v červenci.

Zdroj: ČTK

Štítky petice, Valtice, tunel, památková péče, Pavel Trojan, Milan Sedláček, okres Břeclav, Lednice, Daniel Herman, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Valticích vznikla petice kvůli obchvatu,památkáři chtějí tunel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.