Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Vědci z Masarykovy univerzity popsali dva nové druhy ploštěnců

Parazitologové z Masarykovy univerzity se zahraničními kolegy objevili a popsali dva nové druhy ploštěnců z afrického jezera Tanganika. Jeden dostal název po Brnu, druhý po britském přírodovědci a dokumentaristovi Davidu Attenboroughovi, jenž letos oslavil 90. narozeniny.

Novinářům to dnes oznámila Ema Wiesnerová z tiskového odboru univerzity. Parazitické ploštěnce Cichlidogyrus attenboroughi a Cichlidogyrus brunnensis vědci nalezli v žábrách hlubinných ryb z čeledi cichlid. Jsou velcí jen několik milimetrů. Popis nových druhů publikoval specializovaný časopis Parasites & Vectors.

Při volbě jmen nových druhů mají vědci v podstatě volnou ruku. "Možností pojmenovat nový druh po siru Attenboroughovi jsme se zabývali již delší dobu, ale tento rok je podle nás díky životnímu jubileu sira Davida více než příhodný," uvedla doktorandka Nikol Kmentová. Na objevu se podílela s kolegy z rakouské univerzity ve Štýrském Hradci.

"Jedním z důvodů naší práce je snaha upozornit na skutečnost, že na druhové pestrosti jezera Tanganika se kromě dobře známých a zdokumentovaných skupin podílí i další druhy včetně parazitických, které navzdory svému významu pro jednotlivé ekosystémy doposud unikaly širší vědecké pozornosti," uvedl vedoucí výzkumu Maarten Vanhove.

Belgický parazitolog Vanhove působí taktéž na Masarykově univerzitě. Expedice k jezeru Tanganika na hranicích Demokratické republiky Kongo, Tanzanie, Zambie a Burundi podniká pravidelně.

Zdroj: ČTK

Štítky Masarykova univerzita, jezero, Tanganika, Brno, Štýrský Hradec, Demokratická republika Kongo, Tanzanie, Zambie, Burundi

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vědci z Masarykovy univerzity popsali dva nové druhy ploštěnců  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.