Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jihomoravský kraj chce ve své prázdné budově Brně domov seniorů

Jihomoravský kraj chce v příštích letech vybudovat v prázdném objektu bývalé transfuzní stanice na Tomešově ulici v Brně domov pro seniory se zvláštním režimem se 100 lůžky.

Kromě toho zvažuje, že by v něm bylo ubytování pro příbuzné pacientů z blízkého Masarykova onkologického ústavu, sdělil dnes hejtmanův náměstek zodpovědný za zdravotnictví a sociální oblast Marek Šlapal (ČSSD). Odhadované náklady by se mohly pohybovat pod 200 miliony korun.

Na chátrající objekty včera na tiskové konferenci upozornil poslanec a předseda sněmovního zdravotního výboru Rostislav Vyzula (ANO), který byl sedm let ředitelem Masarykova onkologického ústavu a dodnes v něm má část úvazku jako lékař. "Je to objekt na lukrativním místě, který chátrá. Na druhé straně je nedostatek sociálních lůžek. Lůžka by se přitom dala využít i pro onkologické pacienty, kteří například chodí na ozařování a využili by je jako takový hotel za nějakou úplatu," uvedl Vyzula. S krajem už několikrát jednal, zatím ale bezvýsledně. V jednání chce pokračovat.

Kraj zvažoval přebudování objektu už před několika lety. Zahrnul ho ještě v minulém volebním období do desítky plánovaných projektů na nové domovy pro seniory, avšak hotová je zatím jen část. Vznikl například domov v Zastávce u Brna, přístavba domova v Blansku a letos bezmála za 160 milionů korun zcela nový domov se 100 místy v Újezdu u Brna. Podle Šlapala projekty zbrzdil nedostatek peněz na jejich provoz. "Problémem je nedostatek financí v době recese, která do veřejných rozpočtů dobíhala postupně, chybějící garance navyšování výdajů do oblasti sociálních služeb ze strany státu, ale nebyla ani možnost v rámci výzev operačních programů na investice do domovů pro seniory," uvedl Šlapal.

Podle něj je potřeba celou věc zakotvit v legislativě. "Spočívá to v tom, že na sociálně-zdravotní lůžka by v budoucnu přispívaly jak zdravotní pojišťovny, tak ministerstvo práce a sociálních věcí. Dohodnout se tak musí ministerstvo práce s ministerstvem zdravotnictví," řekl Šlapal.

V Jihomoravském kraji bylo k loňskému roku téměř 3000 lůžek v domovech pro seniory a stejný počet lůžek v domovech se zvláštním režimem. Populace však stárne. Na jižní Moravě je skoro 1,2 milionu obyvatel. V současnosti je více než 210.000 lidí starších 65 let, v roce 2050 by jich mělo být kolem 350.000.

Zdroj: ČTK

Štítky Jihomoravský kraj, Brno, domov, Rostislav Vyzula, Marek Šlapal, Masarykův onkologický ústav, ČSSD, ANO 2011, domov pro seniory, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravský kraj chce ve své prázdné budově Brně domov seniorů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.