Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Leadership budoucnosti, aneb jak na vedení lidí pohlížejí úspěšní manažeři?

Leadership, aneb schopnost vést a inspirovat druhé už dávno není pouze výsadou manažerů. Inspirativním leaderem může být rodič, učitel, sportovní trenér, či vedoucí uměleckého souboru.

 

 

V současné době se začíná čím dál častěji objevovat pojem hodnotový leadership. Co tento pojem vlastně znamená?

Petr Ludwig, ředitel vzdělávacího institutu GrowJOB a autor bestselleru Konec prokrastinace tento pojem definuje následovně:  „Leadership je o hodnotách. Je o pokoře, není o sobeckosti a aroganci. Není o zisku na prvním místě, ale o smyslu, užitečnosti a poslání. Není o cukru a biči vnější motivace, ale o inspiraci a vnitřní motivaci. Leader je pro mě člověk s velkou morální integritou, který dokáže vytvářet pracovní prostředí, kde mají lidé dobré vztahy a mají možnost rozvíjet své silné stránky. Leader jednoduše dokáže vytvářet úrodnou půdu, ve které lidé vzkvétají.  Velkou část leadershipu také tvoří schopnost vytvářet flow, neboli zaujetí činností, vášeň pro věc. Leader by měl mít rád lidi a obor, ve kterém pracuje. Měl by mít chuť dělat velké a odvážné věci, přebírat zodpovědnost, umět přiznat chybu a měl by dokázat naslouchat."

Leader musí umět v lidech zapálit plamen touhy

Ukazuje se tedy, že leader musí mít vizi, která lidi zaujme a inspiruje ke konkrétním činům. Dále musí umět vizi správně artikulovat a pravidelně ji svým lidem připomínat.

Je důležité umět odlišit od populistických hesel a od vize, která inspiruje k akci. Správná vize umí vykreslit perfektní a fungující obrázek z budoucnosti. Ideálně popisuje, jak se díky ní mění k lepšímu prostředí, ve kterém žijeme. Jakým způsobem se díky ní posouvá naše společnost.

Leader tedy ukazuje lidem cestu a inspiruje. Namísto od pouhých direktivních příkazů o tom, co má kdo přesně udělat.

Jak tedy vypadá komunikace vize v praxi?

Dr. Martin Luther King vizi měl a uměl ji také náležitě komunikovat. Ne nadarmo ve svém proslovu pravil: „Mám sen. Představuji si žit ve společnosti, ve které se malé černé dítě drží za ruku s malým bílým dítětem.“ Záměrně použil slovo sen, a ne slovo plán. Svou vizi dokreslil naprosto konkrétně. Proto jej tolik lidí následovalo. Zamyslete se nad tím, jak vaše vize komunikujete vy. Případně jak je komunikují vaši nadřízení. Jde to dělat lépe?

„Mějte mindset nastavený tak, že tohle je firma, kterou budete budovat dalších 90 let.“

Říká Martin Palička, výkonný ředitel svobodné firmy Etnetera. Potom se vyvarujete krátkodobých nesmyslných rozhodnutí a spíše se přikláníte k těm dlouhodobějším.

Leader raději obětuje své zájmy pro to, aby ochránil své lidi. Než aby obětoval své lidi pro to, aby ochránil své zájmy.

Zajímají vás další tipy, jak aplikovat principy hodnotového leadershipu do praxe?

Navštivte konferenci LEADERSHIP BRNO 2016.

Leadership konference představuje nejnovější trendy v oblasti motivace zaměstnanců a předává inspirativní příběhy a zkušenosti významných českých leaderů. VÍCE INFORMACÍ A REGISTRACE na: http://www.leadership-brno.cz/konference/

Tisková zpráva

Štítky motivace, Petr Ludwig, Martin Luther King

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Leadership budoucnosti, aneb jak na vedení lidí pohlížejí úspěšní manažeři?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.