Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Parkoviště v turisticky atraktivních místech jižní Moravy nestačí

V nejnavštěvovanějších místech jižní Moravy přibývá motorizovaných turistů, kteří obtížně hledají místo k zaparkování. Starostové menších měst a obcí v oblasti říkají, že nová parkovací místa vznikají jen velmi obtížně.

V Lednici a Valticích jsou největší překážkou stanoviska památkářů a s tím související příprava územního plánu, v Mikulově nevyřešené spory o majetek Ditrichštejnů, řekli starostové dotčených obcí. Problém naopak nemají například ve Znojmě, v němž je dostatek parkovacích míst včetně záchytných parkovišť.

Lednický zámek se stal loni nejnavštěvovanější památkou jižní Moravy a počty turistů rostou i letos. Obyvatelé obce tak pocítili v letní sezoně nárůst zájmu i tím, že mnozí řidiči se nesnaží zaparkovat na místech k tomu určených, ale často zdarma v bočních ulicích před rodinnými domy či dokonce před vjezdy do garáží. "I proto máme v mnoha ulicích zákaz vjezdu s výjimkou dopravní obsluhy. Na druhou stranu se však snažíme turistům vyjít vstříc, protože jsme rádi, že k nám jezdí," řekl starosta Libor Kabát.

Lednice má přitom ve srovnání s Valticemi či Mikulovem nejvíce parkovacích míst. Starosta odhadl, že jich je kolem 800. Město se proto snaží vytipovat místa pro záchytná parkoviště. "Ale nepodařilo se nám ještě projednat nový územní plán kvůli památkářům a soudíme se. Jsme připraveni jít až k Ústavnímu soudu, protože argumenty památkářů jsou často nejasné a neurčité.  Zámek patří státu, ale o infrastrukturu se musíme starat my," řekl Kabát. Stát podle něj ještě klade překážky. Už 11 let se řeší převod pozemku státu, na němž by mohlo být parkoviště.

Problém parkování v bočních ulicích, který obtěžuje místní obyvatele, mají i ve Valticích a v Mikulově, přestože ceny parkovného jsou mírné do několika desetikorun za den. "Vytipovaná místa na nová parkoviště máme. Ale buď narážíme na vlastníky pozemků nebo na památkáře. Ti požadují, aby v územním plánu byl chystaný obchvat celý v tunelu, jenže takový nikdy nikdo nepostaví. A bez územního plánu nepostavíme ani záchytné parkoviště," řekl starosta Valtic Pavel Trojan. Jednou z možností by také bylo parkování na místě bývalého statku. "Ale město nemá na odkup a následnou demolici a stavbu peníze," připustil Trojan.

I v Mikulově jsou rádi, že jsou významným centrem turistického ruchu. "Většina lidí je slušných, ale pár jich kazí příjemnou atmosféru ve městě. Vjíždějí do pěší zóny, do jednosměrek, parkují na trávě, před vjezdy," popsala situaci z turistické sezony místostarostka Marie Leskovjanová.

Mikulov má více menších parkovišť a s Centrem dopravního výzkumu pracuje na řešení do budoucna. "Místa by byla, ale o pozemky vedou spor dlouhá léta Ditrichštejnové, takže není s kým jednat. Problém záchytných parkovišť ale je, že budou někde na okraji, a mnozí by nejraději přijeli autem až do restaurace či k pokladně zámku," řekla v nadsázce Leskovjanová.

Zdroj: ČTK

Štítky Jihomoravský kraj, parkování, Mikulov, Lednice, památková péče, Valtice, územní plán, Ditrichštejnové, Pavel Trojan, Znojmo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Parkoviště v turisticky atraktivních místech jižní Moravy nestačí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.