Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Před závodem MS motocyklů v Brně se po letech neřeší ekonomika

Velkou cenu České republiky silničních motocyklů v Brně po dlouhé době neprovázejí problémy s ekonomikou. Od letoška totiž největší motoristický závod na území republiky zařazený do seriálu mistrovství světa nepořádá přímo brněnský Automotodrom, ale takzvaný Spolekpro Grand Prix založený právě pro tuto akci.

"Oproti jiným ročníkům zde dnes sedíme klidní a vysmátí. To, po čemž jsme léta volali, aby stát převzal závazek a hlavně zodpovědnost za úhradu zalistovacího poplatku, se stalo," řekla předsedkyně představenstva Automotodrom Brno Ivana Ulmanová na tiskové konferenci.

Pořádání Velké ceny v předešlých letech končilo podle majitelů Masarykova okruhu, kteří akci organizovali, ve velké ztrátě. Zejména kvůli nutnosti zaplatit poplatek promotérovi.

Tuto povinnost nyní převzal spolek založený městem Brno, Jihomoravským krajem a regionální centrálou cestovního ruchu. A Automotodrom mu nyní okruh přibližně za 28 milionů korun na akci pronajímá plus zajišťuje některé další specializované služby.

"Před rokem jsme hráli pink pong o tom, jak organizovat a pořádat Grand Prix, a mnoho lidí bylo skeptických. Jsem rád, že jsme se dohodli s promotérem a našel se systém, jak může vše fungovat," uvedl primátor Brna Petr Vokřál.

Spolek podepsal se společností Dorna, promotérem MS, pětiletou smlouvu, na základě které bude průměrná výše zalistovacího poplatku asi 4,1 milionu eur (kolem 110 milionů korun) ročně. A vyřešil tím i předešlé dluhy. "Velkou zásluhu na vyřešení celé situace měla paní ministryně školství Kateřina Valachová," řekl Vokřál.

Organizátoři mohou počítal s podporou ve výši 20 milionů korun od jihomoravského kraje, 10 milionů od města Brno a ministerstvo školství avizovalo uvolnění až 60 milionů korun.

Kdyby tyto finance nestačily, je podle Vokřála předjednáno s vládou, že by pokryla dalších až 30 milionů ztráty. "To však momentálně není aktuální," uvedl. Spolek má navíc letos k dispozici nevyplacených 20 milionů korun odkraje za loňský rok a příslib převedení loňské plánované podpory od MŠMT.

O hospodářském výsledku závodu rozhodne návštěvnost a počet prodaných vstupenek. Ten sice odstartoval až později, letos v lednu, ale s jeho průběhem jsou noví organizátoři akce spokojeni. "Teď se pohybujeme lehce pod 35.000. Kdyby bylo prodáno kolem 50.000, byl by to úspěch," řekl Vokřál. V minulosti si těsně před závody koupilo lístky až 10.000 lidí. "Pokud by se tak stalo i letos, měli bychom dodržet všechny ekonomické předpoklady," dodal Vokřál.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, Grand Prix, Petr Vokřál, Česko, poplatek, Masarykův okruh, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Jihomoravský kraj, Kateřina Valachová, ekonomika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před závodem MS motocyklů v Brně se po letech neřeší ekonomika  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.