Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Muž, který v Odrovicích opilý najel do lidí, podal dovolání

Nejvyšší soud (NS) přezkoumá případ Martina Fuchsy, který loni podle obžaloby najel autem do skupiny mladých lidí v Odrovicích na Brněnsku. Byl při tom opilý. Za pokus o vraždu dostal patnáctiletý trest vězení. Krajský soud už jeho dovolání odeslal k NS.

NS vyřizuje dovolání v trestních kauzách v průměru za 40 dní. Většinu jich odmítá. Dovolání nemá odkladný účinek ani přímý vliv na výkon trestu.

Tragédie se odehrála loni na začátku srpna, předcházel jí konflikt na narozeninové oslavě na hřišti. Fuchsa se pohádal s kamarádem, jenž se zastal jeho přítelkyně. Fuchsa odjel autem, poté se na místo vrátil. Kamarád si to s ním šel vyříkat, Fuchsa z místa znovu odjel, poté se autem otočil a najel do skupiny lidí.

Část stihla uskočit, avšak jednoho muže Fuchsa srazil. Utrpěl velmi těžká zranění s trvalými následky. Obžalovaný po nehodě zavolal policisty, ti mu naměřili 2,1 promile alkoholu.

Fuchsa se u soudu bránil tím, že jednal ve stresu a strachu před dalším napadáním. Obhajoba poukazovala také na migrénu, která se na nehodě mohla podepsat. Volant mu prý na chvíli vypadl z ruky. Podle verdiktu však tomu chování muže před nehodou ani po ní nenasvědčuje.

Spojitost s nemocí vyloučili i znalci. Muž podle nich jednal v afektu umocněném alkoholem. Do lidí podle verdiktu najel s úmyslem pomstít se a předvést vlastní sílu.

Trest je na samé spodní hranici trestní sazby, muži hrozilo 15 až 20 let nebo i výjimečný trest. Proti rozsudku Krajského soudu v Brně se proto odvolal také státní zástupce, který trest považoval za nepřiměřeně mírný.
Vrchní soud v Olomouci ale rozhodnutí potvrdil.

Zdroj: ČTK

Štítky Brněnsko, havárie, Vrchní soud v Olomouci, Krajský soud v Brně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muž, který v Odrovicích opilý najel do lidí, podal dovolání  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.