Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihomoravský kraj vyšle kontrolu do své záchranné služby

Jihomoravský kraj vyšle kontrolu do své Zdravotnické záchranné služby, jejímž je zřizovatelem. Je to výsledek jednání s odboráři i vedením záchranky. V tiskové zprávě to uvedl hejtman Michal Hašek (ČSSD). Odboráři tento krok vítají.

Jestli kontrola k něčemu povede ale neví, řekl po jednání místopředseda odborové organizace jihomoravských záchranářů Stanislav Feit. Stávková pohotovost podle něj potrvá do vyřešení situace, pacientů se nijak nedotkne.

Odbory vyhlásily stávkovou pohotovost koncem července. Podpisem ji podpořila asi polovina z více než 500 zaměstnanců krajské záchranné služby. Nesouhlasí s kroky vedení organizace, kvůli nimž odešlo za dva roky asi 20 lékařů. Odborům vadí například zrušení šesti výjezdových posádek s lékařem a přehnaná kontrola inspektorů provozu.

Podle Haška bude kontrola komplexní a bude se týkat interních předpisů a dodržování pracovně-právních předpisů, kolektivní smlouvy. "Dotkne se také ekonomiky, ale primárně půjde o věci, které označují odboráři," uvedl Hašek. Podle Feita lze dnešní jednání hodnotit pozitivně, jestli ale k něčemu povede, je prý brzy hodnotit. S vedením záchranky odboráři už nekomunikují. Hašek se také sešel s oběma stranami v odlišný čas. "Dva roky jsme chtěli jednat, vedení ale nemělo zájem," uvedl Feit. Stávková pohotovost podle něj platí do vyřešení problémů,

Hašek očekává, že finální zprávu z kontroly bude mít na stole nejpozději na konci srpna. Odboráři tvrdí, že vedení dlouhodobě praktikuje chybnou personální politiku. Především léta neřeší problém odchodu zkušených lékařů a dalšího personálu kvůli špatné firemní kultuře. Tu ovlivňuje například kontrolní činnost inspektorů provozu bez jejich dostatečného odborného kreditu.

Vedení záchranné služby už dříve uvedlo, že není pravda, že by inspektoři neměli dostatečnou zdravotnickou kompetenci. Jsou to prý středoškolsky a vysokoškolsky vzdělaní lidé a jejich vzdělání je odpovídající k pověřeným úkolům. Vedení záchranky upozornilo, že nedostatek lékařů je problémem v celé republice a že záchranářům po celé zemi chybí 400 lékařů. Odboráři žádají po kraji jako zřizovateli výměnu managementu organizace, aby se změnila firemní kultura a stabilizovala se personální situace.

Zdroj: ČTK
  

Štítky Jihomoravský kraj, zdravotnická záchranná služba, Michal Hašek, lékař, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravský kraj vyšle kontrolu do své záchranné služby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.