Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Prožijte noc padajících hvězd na Kraví hoře

Z pátku 12. srpna na sobotu 13. srpna nezůstávejte doma. Teple se oblečte, lapněte karimatku se spacákem a vydejte se na Kraví horu. Již podruhé se odtud můžete dívat na meteory z roje Perseid. Výjimečná Noc padajících hvězd začíná v pátek 12. srpna kolem 22. hodiny a končí až za svítání v sobotu 13. srpna.

Některé modely přitom předpovídají, že letos by mohlo létat více Perseid než obvykle – až několikanásobně více. Skutečně, jedná se o unikátní událost. Perseidy totiž na nebi vykreslují drobné prachové částice uvolněné z jádra komety Swift-Tuttle. Podle některých simulací bychom se letos mohli potkat s relativně čerstvými částicemi, které kometa poztrácela v tomto tisíciletí. Platí přitom, že čím čerstvější materiál, tím úžasnější divadlo.

Nejvíc meteorů máme šanci zahlédnout od půlnoci do rána. Čekání na ně vám na Kraví hoře zpestří prolétající umělé družice, nejnápadnější letní souhvězdí i jasné hvězdy. V první polovině noci nás bude na nebi doprovázet i dorůstající kotouč Měsíce, jehož světlo bude pozorování Perseid poněkud rušit. "Pokud nám to výhledy z Kraví hory dovolí, určitě na něj namíříme některý z našich přenosných dalekohledů. Nebudou-li jasné Perseidy, uvidíme alespoň měsíční krátery. A když náhodou usnete, tak v centru města, s úžasným výhledem na Brno," říká Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno.

Tisková zpráva

Štítky Kraví hora, hvězda, Perseidy, Hvězdárna a planetárium Brno, Měsíc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prožijte noc padajících hvězd na Kraví hoře  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.