Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Kostely v Brně budou kvůli nemoci dezinfikovat kliky i kropenky

Pravidelnou dezinfekci klik, lavic i kropenek doporučilo biskupství kostelům v Brně, kde řádí epidemie žloutenky. Nemoc se šíří mezi lidmi bez domova, kteří se někdy uchylují právě do chrámů.

I proto dal biskup Vojtěch Cikrle pokyn ke zvýšení hygienických opatření, a to s ohledem na zdraví návštěvníků kostelů. Informovala o tom mluvčí biskupství Martina Jandlová. Kliky a madla dveří, případně i lavice, se budou dezinfikovat po každé mši, kropenky podle míry nebezpečí nákazy.

"Vždy samozřejmá hygiena rukou při slavení mše svaté a při podávání svatého přijímání věřícím je nyní obzvlášť důležitá. Doporučuji desinfikovat ruce těch, kteří podávají svaté přijímání dezinfekčním prostředkem na ruce - dezinfekčním gelem. Je nutné důsledně dohlížet na dodržování hygieny rukou, zvláště u ministrantů," uvedl v instrukcích rozeslaných do farností ředitel Pastoračního střediska brněnské diecéze Roman Kubín.

Hygienici od začátku roku evidují v Jihomoravském kraji 136 nemocných, alespoň podle posledních zveřejněných údajů. Jde o největší epidemii po roce 2000. Nejvíce zasažené je Brno, kde je 80 procent nemocných. Magistrát proto chystá očkování strážníků, úředníků a také lidí bez domova. Hygienická opatření posílil například dopravní podnik.

Fakultní nemocnice Brno momentálně léčí devatenáct pacientů s infekční hepatitidou typu A. Od začátku letošního roku už vyléčila přes sto pacientů, běžný počet s tímto typem infekce býval v minulých letech maximálně do deseti případů ročně, uvedl v pátek mluvčí fakultní nemocnice Pavel Žára.

Zdroj: ČTK

Štítky kostel, Brno, svaté přijímání, Vojtěch Cikrle, Fakultní nemocnice Brno, Jihomoravský kraj, klik

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kostely v Brně budou kvůli nemoci dezinfikovat kliky i kropenky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.