Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jihomoravané se mohou dožít vyššího věku než v minulosti

V Jihomoravském kraji se v posledních třiceti letech zvýšila u mužů naděje dožití o osm let a u žen o sedm let. Muži by se mohli dožít 77 let a ženy dokonce 83 let, uvedl v tiskové zprávě Karel Adam z brněnské pobočky Českého statistického úřadu.

Nejlépe jsou na tom obyvatelé Brna, nejhůře na Hodonínsku a Znojemsku. Průměrný věk dožití v celé České republice byl v loňském roce u mužů 76 let a u žen 81,5 roku.

Naděje dožití vyjadřuje průměrný počet let, kterého se může člověk určitého věku ještě dožít. "Údaje jsou výsledkem podrobných úmrtnostních tabulek zpracovaných pro jednotlivé okresy. Pro vyloučení nahodilých výkyvů se za menší územní celky zpracovávají z průměrů za pětileté kalendářní období, nejnověji za roky 2011 až 2015," informoval Adam. Pětileté průměry se vypracovávají pro okresy, nikoliv však pro celou republiku, kde jsou vždy hodnoty za uplynulý rok.

Nejvyšší naději dožití v porovnání okresů Jihomoravského kraje mají obyvatelé Brna. Nejméně se dožívají muži na Hodonínsku a ženy na Znojemsku. "Ve srovnání s ostatními okresy České republiky je pravděpodobný věk dožití mužů v Brně čtvrtý nejvyšší. Nejlépe je na tom Praha a nejhůře Chomutovsko," dodal Adam. U žen je věk dožití v Brně nejvyšší, nejnižší zjistili statistici na Mostecku.

V Jihomoravském kraji žije bezmála 1,2 milionu obyvatel. Za posledních 15 let se o 50.000 zvýšil počet seniorů ve věku nad 65 let. Je jich více než 210.000, přičemž v polovině tohoto století by jich podle statistiků mělo být kolem 350.000.

Zdroj: ČTK

Štítky Jihomoravský kraj, Karel Adam, Brno, Český statistický úřad, Česko, okres Znojmo, okres Hodonín, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravané se mohou dožít vyššího věku než v minulosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.