Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Hvězdárna a planetárium Brno bude mít vesmírnou galerii

Hvězdárna a planetárium Brno počátkem října otevře v sále exploratoria Vesmírnou galerii. Několik desítek snímků kosmických objektů nasvícených unikátní technologií předvede návštěvníkům Život hvězd. Mimořádná investice z rozpočtu statutárního města Brna dosáhne výše necelých 5 milionů korun.

"Snad každého člověka fascinuje krása vesmíru. Pohled na hvězdnou oblohu přivádí pozorovatele k hlubokomyslným úvahám, zamyšlení a odpoutání se od každodenního shonu. Úžasné portréty vesmírných objektů – ať již ve Sluneční soustavě anebo na konci viditelného světa, právem vyrážejí dech laikům i odborníkům. Jsme proto velmi rádi, považujeme to za velikou čest, že nyní do Brna opět přinášíme pár takových portrétů. Nové uspořádání, které první návštěvníci uvidí v říjnu tohoto roku, promění naše exploratorium v unikátní vesmírnou galerii, která bude volně přístupná před pořady v sále digitária. Současně počítáme i s animačními programy pro školní výpravy," říká Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno

Hvězdárna a planetárium Brno prošla v letech 2010 až 2011 výraznou stavební rekonstrukcí, během které vznikl mj. multifunkční sál exploratoria pro střednědobé instalace obměňující se v horizontu dvou let. Ihned v listopadu 2011 zde byla otevřena první výstava – Příběh Sluneční soustavy. Expozici od listopadu 2011 do poloviny roku 2015 navštívilo více než 46 tisíc návštěvníků.

Cílem nového projektu není jediná, nová výstava na konkrétní téma. Naopak. Řešení vytvoří základ pro celou řadu expozic na různá témata. Prostor exploratoria s výstavní plochou necelých 270 metrů čtverečních zaplní audiovizuální prvky, díky nimž bude návštěvník doslova pohlcen obrazem.

Nový, multifunkční výstavní systém bude směsí špičkových technologií a kvalitního designu s inovativním přístupem, tak očekávaným návštěvníky Hvězdárny a planetária Brno. Tvůrcům expozic nabídne možnost snadné a relativně levné obměny, což umožní pohotově reagovat na nové vědecké objevy a aktuální astronomické jevy. Pracovat bude možné s textem, obrazem, videoprojekcemi i interaktivními prvky.

Architektonický návrh nové expozice pochází z dílny Rudiš-Rudiš architekti, s.r.o. První expozici na téma Život hvězd připravuje Pavel Gabzdyl a Jan Píšala z Hvězdárny a planetária Brno. Expozice se bude otevírat v říjnu 2016, výše celkové investice dosáhne přibližně 4,85 milionu Kč.

Tisková zpráva

Štítky Hvězdárna a planetárium Brno, galerie, Brno, Sluneční soustava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hvězdárna a planetárium Brno bude mít vesmírnou galerii  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.