Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V zoo zahájili stavbu expozice lvů

Slavnostním poklepem na základní kámen byla dnes zahájena stavba expozice lvů v brněnské zoologické zahradě. Už příští léto se návštěvníci mohou těšit na návrat krále zvířat do Brna.

Součástí nové expozice budou vytápěné ubikace se třemi chovnými boxy, obslužnou zónou, zázemím pro chovatele a záložním neexpozičním výběhem. Největší část, cca 2000 m2, bude tvořit venkovní výběh lemovaný návštěvnickou trasou. Výběh bude koncipován jako přírodní expozice plně využívající stávající zeleně a terén. Doplněný bude několika vyvýšenými pahorky, které lvi rádi využívají k odpočinku a nebude chybět ani malá vodní plocha - napajedlo.

Pozorovací místa pro návštěvníky budou komponována například jako osamocená domorodá chýše, opuštěný džíp nebo jen jako průhled bujnou vegetací. „Lví expozice bude sousedit s Africkou vesnicí na samém vrcholu Mniší hory a v budoucnu máme plány doplnit celý komplex Kalahari také o hrochy, gepardy a další atraktivní druhy. Jakého lva do Brna příští rok přivezeme, o tom začneme jednat na začátku příštího roku. V každém případě to bude některý z druhů žijících v Africe,“ řekl ředitel Zoo Brno Martin Hovorka.

Samotná výstavba zasáhne do provozu zoologické zahrady jen minimálně, omezen bude pouze průchod od indiánských týpí k Africké vesnici. Do Zoo Brno se lvi vrátí po čtrnácti letech. Poslední brněnský lev, samec Bali, odešel do Zoo Les Sables dˊOlonne ve Francii v roce 2003, a to právě z důvodů nevyhovujících prostor pro chov těchto šelem. V historii zahrada chovala lvy nepřetržitě od roku 1953 a například v letech 1962–1972 odchovala jedenáct lvíčat.

Brňané si mohou plány nové expozice aktuálně prohlédnout také na výstavě „Lvi se vracejí“ v Urban centru, kde najdou i další plány brněnské zoologické zahrady v nejbližších letech.

Štítky zoologická zahrada, Brno, Zoologická zahrada Brno, Afrika, Kalahari, Francie, Mniší hora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V zoo zahájili stavbu expozice lvů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.