Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brněnská zoo nedostala dotaci na projekt Beringie. Město podává trestní oznámení na neznámého pachatele

Rada města Brna odsouhlasila znění trestního oznámení na neznámého pachatele v souvislosti s problematickou dotací z ROP Jihovýchod na projekt Beringie. Investice do projektu brněnské zoo si vyžádala 76 milionů korun.

Evropské fondy měly poskytnout dotaci ve výši 45 milionů korun. Kvůli chybám při čerpání dotace, které vznikly mezi lety 2008–2010 a na které v roce 2013 upozornila Regionální rada regionu soudržnosti Jihovýchod, však zoo peníze na tento projekt nedostala.

Představitelé města průběžně jednali o možnostech vyplacení dotace. Bylo zadáno také právní posouzení průběhu projektu nezávislou advokátní kanceláří a zpracováno posouzení kvality provedených prací. Diskuse byla ukončena s uzavřením operačního programu (30. 6. 2016), do kdy se nepodařilo vyvrátit domněnky poskytovatele dotace o vzniklých chybách.

Po tomto termínu je nezbytné překlopit domněnky ve skutečné závěry, abychom dostáli povinnostem řádného hospodáře. K vynesení závěrů jsou příslušné pouze orgány činné v trestním řízení. Rozhodli jsme se je proto požádat, aby prošetřily, zda v souvislosti se vzniklou škodou nedošlo ke spáchání trestného činu,“ uvedl náměstek primátora Richard Mrázek odpovědný za investice města.

Na projekt brněnské zoo sice dotace vyplacena nebyla. Díky soustavné komunikaci stávajícího vedení města s poskytovatelem dotace se však našla možnost využít srovnatelnou část nevyčerpaných prostředků z dotačního programu na jiný projekt.

Částka byla vyčerpána ve prospěch jiného projektu financovaného také z ROP Jihovýchod, peníze byly využity ve prospěch nákupu dopravních prostředků pro DPMB,“ doplnil náměstek Richard Mrázek.

ČASOVÁ OSA:

3. 10. 2008 Statutární město Brno uzavřelo jako příjemce dotace smlouvu o poskytnutí dotace z ROP Jihovýchod na projekt Beringie s maximální výší dotace 45 milionů korun

9. 10. 2010 slavnostní otevření nové expozice Beringie, která vyrostla na ploše přibližně 10 000 m² a přibližuje návštěvníkům přírodu Kamčatky a východní Sibiře

16. 9. 2013 Statutárnímu městu Brnu byl doručen návrh na zrušení smlouvy o poskytnutí dotace s odkazem na značná pochybení ve fázi zadávacího řízení i realizace projektu. Z vyjádření předsedy Regionální rady regionu soudržnosti Jihovýchod vyplývá, že nelze proplatit ani část z poskytnuté dotace, čímž vzniká škoda ve výši plánované dotace, tedy 45 milionů korun.

Realizací projekty byly sice naplněny jeho cíle a projekt plní svoji funkci. Po formální stránce ale vykazuje takové množství závažných chyb jak v procesu výběru dodavatele (veřejná zakázka), tak v realizační stavební fázi, že poskytovatel dotace dospěl k závěru, že příjemce dotace není schopen ověřit rozsah provedených prací a splnit tak základní parametry nezbytné k proplacení výdajů z prostředků Evropské unie. (…) Z hlediska způsobilosti výdajů lze proplácet z evropských fondů pouze takové výdaje, které byly vynaloženy na základě zadávacího řízení uskutečněného dle platného zákona a byly skutečně provedeny a fakturovány v objemu odpovídajícímu realitě a v souladu s daným výběrovým řízením. Tato skutečnost musí být ověřitelná a přezkoumatelná ze strany kontrolních orgánů (nejen poskytovatele dotace),“ uvádí se v dopise.

Štítky dotace, projekt, Beringie, Zoologická zahrada Brno, Brno, Regionální rada regionu soudržnosti Jihovýchod, výběrové řízení, Richard Mrázek, Evropská unie, Dopravní podnik města Brna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnská zoo nedostala dotaci na projekt Beringie. Město podává trestní oznámení na neznámého pachatele  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.