Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na Bítově bude v příštím roce nová expozice o pivu

Na státním hradě Bítov na Znojemsku chtějí v příštím roce otevřít expozici o dějinách místního pivovarnictví. Třeba samotný Bítov pivo vysvobodilo za třicetileté války ze švédského obležení.

Podle kastelána Jana Bindera bude výstava v místech, kde se až do konce 19. století pivo vařilo, a nahradí současnou expozici erbovních bestií.

Hrady a zámky měly v minulosti pivovary ve svých areálech běžně. Na řadě míst pomohly tyto funkční provozy zachránit samotnou existenci hradu, protože některá tato panská sídla už jinak pro šlechtu ztratila sídelní význam. Příkladem je hrad Křivoklát ve středních Čechách. Na Bítově místní pivovar podle kastelána také hradu pomohl. Když jej oblehli v 17. století Švédové, místní před hrad vyvalili sudy s pivem, a tím se z útoku vykoupili.

Na Bítově se vařilo pivo ještě koncem 19. století. Dochovala se část sladovny, spilka nebo místnost, kde se pivo vařilo. K reliktům pivovarské výroby patří ojedinělý kamenný náduvník, ve kterém se namáčel ječmen před začátkem výroby sladu. Náduvník je z roku 1745, a patří tak k nejstarším na Moravě. Návštěvníci, kteří kolem něj prochází, ale památku vnímají spíše jako podstavec pro bestii, která na něm stojí. "Vypadá to trochu jako v Disneylandu," uvedl Binder. Nová expozice by to podle něj měla změnit a vrátit historickému místu původní smysl.

"V expozici budeme chtít zmapovat historii bítovského pivovarnictví a připomenout i jiné pivovary v okolí," uvedl Binder. Pivo se vařilo například ve Vranově nad Dyjí nebo i v blízkých Uherčicích. Památkáři chtěli v areálu také pivo vařit. "Předběhl nás ale soukromník v obci. Budeme se snažit s ním nějak spolupracovat," uvedl Binder.

Historický pivovar podle něj příští rok doplní informační tabule. Na hradě se bohužel nedochovaly žádné nástroje připomínající výrobu, s výjimkou sudů, které ale mohly být i na víno. Kastelán proto bude chtít zhotovit repliky. "Po posledním soukromém majiteli Bítova baronu Haasovi tu máme pivní láhve ze znojemského pivovaru, které budou zřejmě také součástí expozice," uvedl Binder. S pivovarskou výrobou je podle něj spojeno i okolí protilehlého hradu Cornštejna, kde byly chmelnice.

Hrad Bítov se tyčí nad Vranovskou přehradou. Ročně jej navštíví kolem 60.000 lidí a tento počet pravidelně mírně roste. Na hrad chodí zejména rodiny s dětmi. Nachází se v části rekreační zóny přehrady, která je méně rušná než ta Vranovská.

Zdroj ČTK

Štítky Bítov, pivo, hrad, pivovar, třicetiletá válka, okres Znojmo, Středočeský kraj, Křivoklát, Disneyland

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Bítově bude v příštím roce nová expozice o pivu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.