Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na jižní Moravě se v posledních letech rodí méně dvojčat

V Jihomoravském kraji klesá v posledních šesti letech počet vícečetných porodů, při kterých se rodí dvojčata a více dětí. Loni se matkám s bydlištěm v Jihomoravském kraji narodilo celkem 12.817 dětí při 12.652 porodech, přičemž ve 161 případech přišla na svět dvojčata a ve dvou trojčata.

V tiskové zprávě to uvedl Karel Adam z brněnské pobočky Českého statistického úřadu. V roce 2014 bylo 178 vícečetných porodů, nejvíce se jich uskutečnilo v roce 2009, a to 298. Od té doby jejich počet klesá.

Přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Brno Pavel Ventruba považuje snížení vícečetných těhotenství za úspěch. "Vícečetná těhotenství provázejí předčasné porody a potíže dětí. Bývají z nich astmatici, diabetici a mívají problémy. Navíc jsou vyšší náklady na takové těhotenství, takže pokles se projeví ve všech aspektech, ať už to bereme ze strany dítěte, rodiny nebo společnosti," uvedl Ventruba.

V posledních 25 letech byl podle Adama nejnižší podíl vícečetných porodů v roce 1993, kdy se narodilo 107 dvojčat z 13.594 porodů, což je 0,79 procenta. V dalších letech se podíl vícečetných porodů s malými výkyvy zvyšoval až na maximum v roce 2009, kdy se při 12.882 porodech narodilo 298 dvojčat a dvoje trojčata, takže podíl vícečetných porodů činil 2,33 procenta. Od té doby se však jejich počet snižuje až na loňskou hodnotu 1,29 procenta.

Nejvyšší počty narozených dvojčat a trojčat jsou vzhledem k počtu obyvatel v Brně, kde žije okolo 380.000 obyvatel. Za posledních pět let se tam narodilo 344 dvojčat, nejméně jich naopak bylo na Vyškovsku, a to 71.

Největší porodnice Jihomoravského kraje je ve Fakultní nemocnici Brno, která je zároveň největší porodnicí v České republice. Ročně se tam narodí okolo 6000 dětí.

Autoři

Štítky Jihomoravský kraj, dvojčata, porod, těhotenství, Karel Adam, Fakultní nemocnice Brno, Český statistický úřad, Česko, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě se v posledních letech rodí méně dvojčat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.