Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zemřel brněnský historik umění a znalec architektury Jan Sedlák

Po těžké nemoci zemřel v neděli významný brněnský historik umění a znalec architektury Jan Sedlák. Bylo mu 73 let. Sedlák byl držitelem Ceny města Brna v oboru architektura za rok 1996 i dalších ocenění, často psal například o slavných vilách.

O jeho úmrtí dnes informovala jeho manželka Alice Sedláková. Termín posledního rozloučení zatím není známý.

Sedlák působil jako pedagog na fakultách architektury a výtvarných umění Vysokého učení technického v Brně. Fakultu architektury také v minulosti vedl jako děkan. Sám vystudoval Školu uměleckých řemesel v Brně a poté dějiny umění na brněnské filozofické fakultě.

V minulosti se odborně věnoval řadě oblastí, třeba problematice parléřovských vlivů v moravské architektuře, dílu malířů Paula Gauguina a Henriho de Toulouse-Lautreka či barokního velikána Jana Blažeje Santiniho.

Později věnoval soustavnou pozornost secesi a architektonické moderně, zejména té brněnské. Opakovaně publikoval o vile Tugendhat a jako autor i editor se věnoval také dalším slavným vilám.

Autoři

Štítky architektura, Jan Sedlák, umění, Cena města Brna, Paul Gauguin, Vysoké učení technické v Brně, Jan Blažej Santini-Aichel, Brno, vila Tugendhat

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel brněnský historik umění a znalec architektury Jan Sedlák  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.