Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Brněnská zoo má po deseti letech mládě urzona kanadského

Již tři týdny se v brněnské zoologické zahradě těší z urzoního přírůstku. Je to sameček, který se narodil 9. července. Návštěvníci najdou urzony kanadské (Erethizon dorsatum) před vstupem do voliéry orla bělohlavého.

V roce 2014 byla vybudována nová voliéra orla bělohlavého, jejíž součástí jsou také doplňkové expozice skunků, čimpanků a urzonů. Samec urzona Bodláček je v Brně od roku 2014, samice Liara dorazila v polovině roku 2015. „Přestože bylo chovateli pozorováno páření, blížícímu porodu nic nenasvědčovalo a narození prvního mláděte bylo pro nás příjemným překvapením. Od narození je malý urzon pohyblivý a samostatný a matka se od něho pravidelně vzdaluje i na delší dobu,“ řekla kurátorka savců Dorota Gremlicová.

Mládě bylo po porodu přeneseno do zázemí expozice, kde se od té doby převážně zdržuje. V prvních dnech je možné na urzoní mládě sáhnout i holou rukou, ale dnes už se při manipulaci bez rukavic obejít nedá. Urzoni žijí převážně na jehličnatých stromech, méně často ve smíšených a listnatých lesích od Aljašky až po severní Mexiko.

Na jaře se tito živočichové živí pupeny a květy, později výhonky, listím a nejrůznějšími plody. V zimě požírají jehličí a oloupávají kůru ze stromů. Jediný urzon dovede za týden zničit celý strom. Urzon patří do stejné čeledi jako kuandu jihoamerický, kterého je v brněnské zoo možné vidět v Tropickém království. V českých zoologických zahradách se začal tento druh více objevovat až v posledních deseti letech (výjimkou je dřívější chov v Praze a Ostravě). Mezi jeho predátory patří např. puma.

Tisková zpráva

Štítky Zoologická zahrada Brno, zoologická zahrada, Aljaška, strom

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnská zoo má po deseti letech mládě urzona kanadského  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.