Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Odvážní návštěvníci budou moci přespat v tajemnýcn kasematech na Špilberku

„Do kasemat s ním!“, bylo možná to poslední, co odsouzenci na přelomu 18. a 19. století slyšeli na svobodě. Pak už je čekaly jen roky za zdmi cel v Brně na Špilberku. Jak museli při výkonu trestu pracovat? Co jedli a jak často? Dalo se vůbec v temných kasematech usnout?

Zjistí to odvážní návštěvníci – Muzeum města Brna pro ně chystá celkem čtyři přespání přímo v celách v tajemných kasematech. 

Díky nevšednímu zážitku lidé zjistí, jaké jsou kasematy v noci, ale také se seznámí s krutými podmínkami vězeňství za doby josefínské. Každé nocování začne ve 22 hodin. Návštěvníci v rolích vězňů se nejdříve podívají, jak cely v kasematech vypadají, nahlédnou i do strážnice nebo mučírny (kde můžou vyzkoušet třeba svíravou palečnici). Pak už je čeká vězeňský režim včetně práce a večeře. Budíček bude už v 6 hodin ráno. Ale možná před ním dojde i na překvapení.

Už se na vás velmi těším v nejobávanějším vězení, odkud není cesty zpět. Stanete se pouhými čísly, levnou pracovní silou. Budete spát na dřevěných pryčnách v temných, vlhkých, pouze lucernami osvětlených celách. Ale nebojte se, spánku si moc neužijete! I věznici je třeba udržovat a to bude vaše práce. Pokud nebudete líní, hlady neumřete. Bude pro vás připravena poctivá vězeňská strava. A kdybyste pomysleli na útěk? Na to můžete rovnou zapomenout!,“ říká v roli profouse, tedy velitele špilberské věznice, jeden z organizátorů Michal Hančák.

Vstupné na tematické nocování v kasematech je 250 Kč. Akce je vhodná pouze pro návštěvníky starší 18 let v dobrém fyzickém stavu. Vstupenky je možné zakoupit na pokladně v kasematech na hradě Špilberku (Po–Ne 10.00–17.30) a také na pokladně na Měnínské bráně (Čt–Po 10.00–17.30). Kapacita každého konání je omezena na 25 návštěvníků. Rezervace vstupenek se neprovádí.

DO KASEMAT S NÍM! aneb Nocování v nejtvrdším habsburském žaláři

Termíny:

  • So 13. srpna
  • So 20. srpna
  • So 17. září
  • So 24. září

Tisková zpráva

Štítky kasematy, Špilberk, Brno, Muzeum města Brna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odvážní návštěvníci budou moci přespat v tajemnýcn kasematech na Špilberku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.