Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Archeologové budou dál zkoumat řečiště Ponávky v Brně

Archeologové se v Brně vrátili k výzkumu starého řečiště Ponávky, kde v minulosti podnikali koželuzi nebo jircháři. Nejstarší nálezy, které na rohu Cejlu a Koliště našli, jsou zatím z 13. století, řekla dnes Michala Přibylová, která průzkum vede.

Archeologové budou na místě do podzimu, chtějí nahlédnout i do cihlové šachty, do které byla Ponávka svedena koncem v 80. let 19. století.

Lokalita patřila ve středověku k brněnským předměstím, kam se koncentrovala výroba, která do centra aglomerace nepatřila, mimo jiné kvůli silnému zápachu. Jircháři a koželuhové pracovali s kůžemi zvířat, které zpracovávali na jemnou a pružnou useň, kterou pak používali ševci, brašnáři, sedláři a další řemeslníci. K tomu ale potřebovali dostatek vody, který jim Ponávka poskytovala. Koželužské výrobě na místě napovídá zejména kostěný odpad, tedy lebky krav a ovcí, které se nedaly dál zpracovat.

Tok samotné říčky byl zpevněný dřevem, aby se Ponávka nevylévala z břehů. "Původně se to dělalo proutěným výpletem. Později se koryto zpevňovalo dřevěnými kůly, podepřenými deskami," uvedla Přibylová z obecně prospěšné společnosti Archaia Brno.

Archeologům se na místě podařilo prokázat i splavy, které Ponávku přehrazovaly v několika fázích od pozdního středověku. Na těchto místech našli různé řemeslnické nástroje, například nože, kladiva, nůžky, sekery, rýč nebo gotický klíč k domu. Často to jsou věci, které napadaly do řeky. Typicky jde například o podrážky od bot nebo pinzety.

Ponávka ve středověku tekla hned vedle historického centra Brna. Koncem 19. století byla svedena do štoly a ještě později byl její tok přeložen. Dnes je jeho značná část pod zemí, zejména tam, kde protíná průmyslové areály.

Archeologové už na rohu Cejlu a Koliště kopali v letech 2013 a 2014. Nyní se posunuli směrem k rohu obou ulic. Na místě má v budoucnu vyrůst administrativní komplex Edison, jemuž se pro jeho tvar přezdívá housenka. Investor ale jeho výstavbu zatím stále odkládá.

Zdroj: ČTK

Štítky Ponávka, Brno, Glacis, Cejl, pozdní středověk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Archeologové budou dál zkoumat řečiště Ponávky v Brně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.