Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Staré věci, nové použití, projekt Druhý život v pilotním provozu obstál

Na začátku května byl spuštěn projekt Druhý život, který umožňuje přenechávat pro někoho nepotřebné věci jiným. Na čtyři sběrná střediska odpadu, kde zatím projekt funguje, lidé přinesli už několik desítek věcí. Ty jsou dále za symbolickou cenu nabízeny k prodeji a výtěžek putuje na rozvoj veřejné zeleně ve městě.

Lidé nejčastěji přinášejí nádobí a různé dekorativní předměty, ani sportovní výbava nebo hudební nástroje ale nejsou výjimkou. Sportovci tak na tzv. re-use pointech mohou pořídit například zachovalý snowboard za symbolických 50 korun a zároveň tím podpořit dobrou věc. Mladé rodiny si zase mohou vybrat použitý kočárek a ušetřit tak svému rozpočtu. Kromě toho často projekt využívají kreativní umělci, kteří v odložených věcech vidí jejich potenciál a často jim dávají nový význam.

Lidé nám projekt chválí a jsou rádi, že některé jejich staré věci ještě nemusejí vyhazovat. Většinou iniciativně přicházejí sami s tím, že si informace našli na internetu nebo v novinách. Když vidím, že chtějí vyhodit věc, která by ještě našla využití, včas je o projektu informuju,“ uvedla pracovnice sběrného střediska odpadu.

Ředitel společnosti SAKO Ing. Jiří Kratochvil doplnil, že „je projekt realizován ve spolupráci společnosti SAKO, statutárního města Brna a Veřejné zeleně a kromě ekologického přínosu má i význam společenský. Zpřístupňuje vybavení domácností i lidem s nižšími příjmy a stírá tak sociální rozdíly.“

„Druhý život“ v Brně rozšiřuje myšlenku re-use managementu. Navazuje na projekt RE-NAB, který byl spuštěn v dubnu a umožňuje lidem přinášet na vybraná sběrná střediska odpadu starý, ale stále funkční nábytek. Ten je potom poskytnut k užívání potřebným spoluobčanům. Do budoucna by se měl podobným způsobem prodlužovat životní cyklus například i vynošenému oblečení, staré obuvi či jiným produktům, které dnes bezmyšlenkovitě končí v popelnicích.

Základní fakta o projektu "RE-USE":

  • Nová sběrná místa na 4 sběrných střediscích: Hapalova, Veveří, Okružní a Jana Svobody.
  • Projekt Druhý život: lze přinášet např. hrnce, talíře, hrníčky nebo knihy, časopisy, CD, hračky či sportovní potřeby, výjimkou jsou elektrospotřebiče. Věci si může kdokoliv za symbolickou cenu odkoupit. Utržené peníze pomohou rozvoji zeleně v Brně.
  • Projekt RE-NAB: Veškerý použitelný nábytek, včetně zahradního, výjimkou je čalouněný nábytek (z hygienických důvodů). Odbor sociální péče ho nabízí sociálně potřebným rodinám.

Tisková zpráva

Štítky projekt, odpad, Brno, Jiří Kratochvil, Jan Svoboda, nábytek, SAKO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Staré věci, nové použití, projekt Druhý život v pilotním provozu obstál  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.