Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Katastrální úřad letos dokončí v Brně opravy budov za 20 mil.

Katastrální úřad pro Jihomoravský kraj chce do konce listopadu dokončit opravy fasády historických budov v centru Brna, které využívá. Investovat bude do oprav kolem 20 milionů korun.

Z fasád staveb, ve kterých kdysi sídlil řád augustiniánů nebo zemské úřady, už padala omítka. Řekl to Marcel Krupka z Katastrální úřadu pro Jihomoravský kraj.

Objekty včetně takzvaného Místodržitelského paláce vlastní stát. Větší část spravuje katastrální úřad a zbytek Moravská galerie. Opravené budou tedy letos zhruba dvě třetiny areálu na Moravském náměstí a Běhounské ulici, Moravská galerie na opravy zatím nemá peníze.

"Fasády už byly v havarijním stavu. Na chodníky padaly kusy štukových prvků. To se týkalo zejména Běhounské ulice," uvedl Krupka. Podle něj se po rekonstrukci využití objektů nezmění. Dál budou v interiérech zejména kanceláře. Objekty se neopravovaly desítky let.

Historie areálu je podle webu Moravské galerie úzce spjata s kostelem sv. Tomáše a sahá až do poloviny 14. století, kdy byl jako augustiniánský klášter založen v těsné blízkosti městských hradeb moravským markrabětem Janem Jindřichem. Současnou podobu však získal tento stavební komplex jednak v 60. letech 17. století a zejména pak za barokní přestavby prováděné od 30. let do roku 1752 pod vedením brněnského stavitele Mořice Grimma, po jejímž ukončení byl klášter povýšen na opatství.

V areálu byla koncem 18. století krátce olomoucká univerzita. Poté, co v důsledku josefínských reforem na počátku 80. let 18. století byli augustiniáni nuceni přestěhovat do budov starobrněnského kláštera, byly do uprázdněných reprezentativních prostor takzvaného dikasteriálního paláce nadlouho umístěny nové státní, zemské a stavovské úřady.

Zdroj: ČTK

Štítky oprava, Katastrální úřad, Brno, Jihomoravský kraj, Místodržitelský palác, klášter, Jan Jindřich, Moravské náměstí, Mořic Grimm

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Katastrální úřad letos dokončí v Brně opravy budov za 20 mil.  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.