Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Brno marně hledá dohodu na výkup pozemků pro velký městský okruh

Brno se stále nedohodlo se společností Login Talk, která vlastní poslední pozemky potřebné pro výstavbu dalšího úseku brněnského velkého městského okruhu v části Žabovřeská. Podle vedení města se tak stavba zdržuje.

Primátor Petr Vokřál (ANO) novinářům řekl, že hodnota pozemků je kolem tří milionů korun, společnost však odmítla od města směnu za pozemek za osm milionů. Podle primátora požaduje tři komerční objekty za více než 30 milionů, což označil za přehnané. Jednatel společnosti Robert Bittó dnes řekl, že se chce s  městem domluvit, ale žádá adekvátní náhradu, která vezme v úvahu jeho současný zisk z pozemku.

Pozemky Login Talk jsou poslední, které k zahájení stavby chybí. O jejich směně se jedná už dlouho, ale neúspěšně. "Majiteli jsme nabídli pozemky v mnohonásobně vyšší hodnotě, ale nepřijal to. Nyní žádá směnu pozemků za komerční prostory na Masarykově ulici, na Starobrněnské ulici a na Zelném trhu, jejichž hodnota přesahuje 30 milionů. Je to přehnané a nenecháme se tímto způsobem vydírat," řekl Vokřál. Město bude jednat o tom, že by nabídlo za pozemky jen objekt na Zelném trhu.

Bittó své nároky za přehnané nepovažuje s ohledem na to, že dřív bylo možné při výkupu pozemků pro důležité dopravní stavby žádat až šestnáctinásobek znaleckého posudku. "Tato cena vychází přes 40 milionů a my ani tolik nechceme. S městem se chceme dohodnout, ale chceme adekvátní náhradu s ohledem na náš současný zisk," řekl Bittó. Na současných pozemcích má reklamní banner, pronajímá trať pro MHD a peníze bere i za silnici. "Zisk ve statisících ročně je dlouhodobý. Nabízený pozemek města za osm milionů v Černovicích bych pronajímat nemohl a tento zisk bych neměl. O to se ale nikdo nezajímá. Musel bych tam pouze něco postavit a potom prodat a na to bych si musel půjčit. To já nechci, naopak chci něco, co mi bude vydělávat peníze hned jako nynější pozemky," řekl Bittó. Proto neúspěšně navrhoval výměnu za parkoviště v ulici Veveří.

Město chce podle Vokřála s vlastníkem dále jednat. Pokud se nedohodnou, nastane vyvlastnění. "Vyvlastňování probíhá už několik měsíců a hotové by mohlo být v prvním pololetí příštího roku, ať může Ředitelství silnic a dálnic ČR jako investor zahájit stavbu. Pak bychom museli zaplatit cenu stanovenou dohodovacím řízením. Stavební úřad Tišnov už si nechal zpracovat cenu znaleckým posudkem asi 2,5 milionu korun," řekl Vokřál.

Bittó bere vyvlastnění v úvahu. "O nic nepřijdu. Pokud to budou hnát tímto směrem, vše se bude protahovat. Stavba je v miliardách korun a oni se tady hádají o něco, co to brzdí, přitom se nedívají na náš současný zisk z pozemků. My myslíme, že máme nárok na nějaký násobek stanovené ceny," řekl Bittó.

Stavba za dvě miliardy korun má trvat asi 40 měsíců. V místě stavby je nyní silnice se dvěma pruhy, která je úzkým hrdlem, v němž se každý den tvoří kolony aut. Z obou stran totiž navazuje čtyřpruhová komunikace.

Zdroj: ČTK

Štítky pozemek, Brno, Silnice I/42, Petr Vokřál, ANO 2011, Zelný trh (Brno), Ředitelství silnic a dálnic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno marně hledá dohodu na výkup pozemků pro velký městský okruh  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.