Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Středeční úplňková noc bude na Kraví hoře ve znamení výročí letu na měsíc

V noci ze středy 20. července na čtvrtek 21. července můžete na Kraví hoře oslavit úplněk. A ne ledasjaký. Bude to totiž 47. roků od okamžiku, kdy se našeho vesmírného souseda dotknula noha pozemšťana. Připraveny budou projekce v digitáriu, light painting v prostoru přilehlého parku nebo akvabely smáčející se v lunárním světle.

Umožní-li to počasí, samozřejmě se podíváte na Měsíc. Úplňková noc začíná ve 21.00 a končí po druhé hodině ranní. Uskuteční se za každého počasí, vstupné (až na bazén) platit netřeba.

"Náš vesmírný soused je často opomíjenou ozdobou oblohy. A přitom je Měsíc z planety Země zrozený. Před 4 miliardami 570 miliony roky se zformoval z trosek po srážce Prazemě s tělesem o velikosti dnešního Marsu. Byla to výhra v kosmické loterii! Jen díky němu u nás nedochází k prudkým výkyvům počasí, jak je zvykem na jiných planetách. Asistoval také v příchodu nás pozemšťanů – přílivy a odlivy pomohly vodním živočichům na souš. Zcela jistě v podobě obrovského štítu vychytal mnohé vražedné planetky. Není divu, že jej pozemšťané před půlstoletím navštívili. Stal se Mount Everestem našeho blízkého vesmíru. Jediným tělesem mimo planetu Zemi, kterého se dotknula lidská noha," říká Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno

Oslavě existence Měsíce bude věnována noc z 20. na 21. července 2016. Díky digitáriu Hvězdárny a planetária Brno, uskupení VISUALOVE a sportovně-rekreačnímu areálu zaplaví Kraví horu nejen přirozené měsíční světlo, ale také umělé světlo pozemské. Návštěvníci budou proplouvat městským parkem a sledovat jeho interakci s vodou, vzduchem i zemí. Většina expozic bude volně přístupná, s výjimkou krytého bazénu.

Úplňkovou noc pořádá Hvězdárna a planetárium Brno a Sportovně-rekreační areál Kraví hora, ve spolupráci s Městskou policii Brno a Dopravním podnikem města Brna. Akce se koná pod záštitou primátora statutárního města Brna pana Petra Vokřála a starosty městské části Brno-střed pana Martina Landy.

Program Úplňkové noci

Hvězdárna a planetárium Brno (od 21.00)

  • Zpátky na Měsíc – projekce představení v digitáriu (každých 30 minut)
  • Apollo 11 – původní dokument NASA, projekce na fasádu budovy (každých 20 minut)
  • před budovou nasvícená měsíční krajina – možnost fotografovat se s kosmonautem v replice skafandru z výpravy Apollo 17 (nepřetržitě)
  • kopule – pozorování planet a měsíčního úplňku (za příznivého počasí nepřetržitě)

Park Kraví hora (na dvou stanovištích)

  • lightpainting – malujte světlem a soutěžte o nejkrásnější kresbu (hodnotit se bude na www.facebook.com/hvezdarna.brno)

Koupaliště (od 22.00)

  • vykoupejte se v lunárním světle vnitřního bazénu (od 22.00 do 00.00, vstupné dle ceníku)
  • vykoupejte se v lunárním světle venkovního bazénu (od 22.00 do 02.00, vstupné 50 Kč)
  • měsíční tanečnice – vystoupení akvabel (venkovní bazén, začátek ve 22.00, 23.00 a 00.00). Vystoupí české reprezentantky na olympisjkých hrách v Riu 2016 – Alžběta Dufková a Soňa Bernardová.

Lunární noc se koná za každého počasí. S výjimkou vnitřního bazénu je vstup na všechny stanoviště zdarma. Na hvězdárně lze zakoupit jednoduché občerstvení z automatů, na koupališti je k dispozici bufet. Toalety jsou volně přístupné na hvězdárně a koupališti.

Štítky Kraví hora, bazén, Hvězdárna a planetárium Brno, Měsíc, Země, Brno, NASA, Facebook, Dopravní podnik města Brna, Letní olympijské hry 2016

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Středeční úplňková noc bude na Kraví hoře ve znamení výročí letu na měsíc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.